Czerwony sos curry

WYJĄTKOWE CECHY

Kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne, podobne do hydrokortyzonu.

ZDROWIE W SOSIE

Curry…egzotyka, głębia smaku, bogactwo przypraw…zapraszam w kulinarną podróż do Azji. Dlaczego w tak odległą wyprawę?…bo warto zaczerpnąć mądrości właśnie z tych niezwykłych zakątków. Lecznicze właściwości składników sosu curry są nieocenione! Znajdują zastosowanie przy redukcji bóli stawowych, rozrzedzaniu krwi, walce z infekcjami, wspomaganiu trawienia oraz zwiększaniu odporności. Magiczny sosik doskonale komponuje się z mięsem, warzywami i ryżem.

Składniki

  • 1 papryka czerwona , pokrojona w kostkę
  • 2-3 papryczki czerwone o średniej pikantności, pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren kminu
  • 1 łyżeczka ajurwedyjskiego curry (znajdziesz w przepisach)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 mała cebula , pokrojona na kawałki
  • garść świeżej bazylii
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki umieść w blenderze, dopraw solą i zmiksuj na gładką masę

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: papryczek, imbiru, czosnku, kolendry, kminu, curry, soku z cytryny, bazylii i soli kłodawskiej?
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i usprawnia przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close