Pesto z cukinii

WYJĄTKOWE CECHY

Cukinia Cię nawodni, odkwasi i odżywi! Błonnik zadba o zdrowie jelit i obniży poziom cholesterolu.

PESTO CUKINIOWE Z AROMATYCZNYMI SUSZONYMI POMIDORAMI I CHRUPIĄCYM SŁONECZNIKIEM

Pesto uwielbiam pod każdą postacią; bazyliowe, pietruszkowe, pomidorowe czy też paprykowe, wszystkie smakują doskonale. Pesto jest idealne do makaronów, pieczywa czy też jako sos do dań warzywnych. Często je przyrządzam w większej ilości i wykorzystuje, kiedy brakuje mi czasu, to doskonała, zdrowa opcja błyskawicznego posiłku. Gdy jestem znudzona tradycyjnym smakiem pesto wyczarowuje jego inne „wariacje”. Dziś pora na cukinię, warzywo doskonałe; lekkostrawne, odżywcze, pełne witamin i minerałów. Aby nadać cukinii wyrazistości połączyłam je z aromatycznym czosnkiem, zdecydowanym smakiem pomidorów suszonych, lekką słodyczą bazylii oraz subtelną nutą pikanterii, cytrynowo-korzennego imbiru. Ser feta dodał daniu ostrości i charakterystycznego wyrazu słoności. Oryginalny, orzechowy smak słonecznika wzmocniłam poprzez delikatne podprażenie. Powstała niepowtarzalna kombinacja smaku i unoszącego się wokół zapachu.

Składniki

  • 3 cukinie pokrojone w kostkę
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • 5-6 łyżek sera feta można go zastąpić 2-3 łyżkami płatków drożdżowych
  • 1-2 łyżeczki ghi
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta suszonej bazylii
  • garść świeżej bazylii
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym ghi delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, imbir, chilli. Dodaj cukinię, suszoną bazylię i pomidory, podsmaż kilka minut.
  • Na suchej patelni podpraż słonecznik (kilka minut, ciągle mieszając).
  • Warzywa i słonecznik umieść w blenderze, dodaj świeżą bazylię, ser feta i zblenduj do takiej konsystencji jaką lubisz.
  • W razie potrzeby dopraw solą. Jeśli używasz oliwy z oliwek, dodaj ją pod koniec blendowania.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, czosnku, słonecznika, sera feta, ghi, imbiru, bazylii i soli kłodawskiej?…bo…
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
GHI- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close