Ajurwedyjskie risotto z dyni, na odporność

WYJĄTKOWE CECHY

Dynia wspomaga odchudzanie, zmniejsza ryzyko powstawania wad wzroku, dba o piekną skórę!

DYNIA- NATURALNA BOMBA ODŻYWCZA

Przyznam, że wiele lat temu nie należałam do miłośników dyni i nie wykorzystywałam jej w kuchni zbyt często. Wszystko się zmieniło od momentu, kiedy pierwszy raz zjadłam wspaniale przyrządzoną zupę z dyni, która zupełnie nie przypominała typowego smaku dyni. Wówczas odkryłam, ze sekretem są przyprawy, które odmieniają jej mało wyrazisty smak. Pokochałam dynię w każdym wydaniu, a wiedząc jak wiele niezwykłych wartości w sobie skrywa nigdy jej nie odmawiam! Jeśli chcesz zapobiec nadciśnieniu, nowotworom oraz zwalczyć stany zapalne, usunąć pasożyty, zadbać o kondycję cery i oczyścić organizm nie odmawiaj jej i Ty! Poniższe danie możesz przygotować na 2 sposoby, z soczewicą lub tez bez jej dodatku, wybierz opcje bliższą sobie:-)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 dynia piżmowa , przekrojona na połowę wzdłuż
  • 1 cebula , drobno pokrojona
  • 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • opcjonalnie 1 szklanka leczniczo odmładzającego kolagenu (przepis tutaj)
  • 3.5 szklanki wody
  • ¼ łyżeczki ziaren kolendry , rozgniecionych w moździerzu
  • ¼ łyżeczki ziaren kminu , rozgniecionych w moździerzu
  • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ½ pęczka kolendry lub pietruszki , drobno pokrojonej
  • 1-2 łyżeczki ghee
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie garść rodzynek
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Dynię upiecz w piekarniku w temp. 215st.C przez ok.30 min.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj ziarna kolendry, kminu, podsmaż chwilkę, następnie dodaj imbir, czosnek.
  • Dodaj ryż i soczewicę (jeśli nie używasz soczewicy zwiększ ilość ryżu do 1.5 szklanki), kolagen, wodę, sok z cytryny, dosol do smaku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiekaj pod przykryciem w temp. 190st.C przez 15-20 min.
  • Pod koniec dodaj rodzynki.
  • Podawaj ze świeżą kolendrą bądź pietruszką.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: soczewicy, dyni, czosnku, kolendry, kminu, imbiru, ghee, kolagenu, pietruszki, soku z cytryny i soli kłodawskiej?
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza pasożyty, korzystnie wpływa na skórę, nadciśnienie, doskonale odkwasza organizm, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Co ciekawe, nawet poddana procesowi gotowania nie traci swoich drogocennych właściwości. Jest lekkostrawna i zawiera dużo dobroczynnego błonnika. Osobiście dynie nazywam „balsamem dla jelit”, wspomaga leczenie stanów zapalnych błon śluzowych, doskonale radzi sobie zarówno z zaparciami, jak i biegunkami, świetnie pobudza perystaltykę jelit, posiada właściwości oczyszczające, usprawnia procesy usuwania toksyn i złogów.
SOCZEWICA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, miedż, cynk, potas, fosfor. Obfituje w duże ilości polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Może pozytywnie wpływać na obniżenie cholesterolu i ciśnienia, dzięki czemu działa ochronnie na serce. Ze względu na zawartość skrobi opornej (która nie jest przez Nas trawiona) zaliczana jest do prebiotyków i stwarza korzystne warunki dla mikroflory jelit. Pomimo wielu zalet, w jej wnętrzu znajdują się też anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany (choć w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi znacznie mniejsza ilość). Istnieje jednak łatwy sposób na ich redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie soczewicy i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Jedynym rodzajem soczewicy, który nie wymaga moczenia jest soczewica czerwona, która jest wyjątkowo delikatna, a przy tym lekkostrawna (w Indiach z powodzeniem podawana jest dzieciom i osobom starszym). Wystarczy ją jedynie dokladnie wypłukać. Istotne jest również, aby soczewicę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć), a białko stanie się lepiej przyswajalne.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close