ODPOWIEDNIE ZASERWOWANIE ZIEMNIACZKÓW MOŻE IM NADAĆ ZDROWOTNEJ MOCY
Chrupiące, pieczone ziemniaczki, któż ich nie lubi?! Doprawione ziołami wręcz rozbudzają kulinarne zmysły. Dzisiejsza propozycja na ziemniaczka to wyjątkowo pyszna, ale i zdrowotna uczta. Pasta, którą zostaną okryte jest pełna niezwykle korzystnych dla zdrowia warzyw oraz tłuszczy zapobiegających chorobom serca i nowotworom. Nie brakuje w niej witamin, minerałów dbających o zdrowie kości i skóry oraz przeciwzapalnych antyoksydantów. Smacznie i zdrowo, to moje ukochane połączenie.
Składniki
- 7 młodych ziemniaków , dokładnie umytych
- śródziemnomorska pasta do wszystkiego, dbająca o serce (znajdziesz w przepisach)
- 1 łyżka rozpuszczonego ghee
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Ziemniaczki w całości ugotuj w osolonej wodzie, ok. 15 min.
- Po ugotowaniu bardzo delikatnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (nie chodzi o ubicie ziemniaków a jedynie rozpłaszczenie).
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż ziemniaki.
- Posmaruj je ghee, deilkatnie dosol i posyp niewielką ilością pieprzu.
- Zapiekaj w temp. 215st.C przez ok. 20 min., do momentu zrumienienia i chrupkości.
- Na upieczone ziemniaczki wyłóż pastę śródziemnomorską.
Dodatkowe informacje
O walorach zdrowotnych dania możesz dowiedzieć się więcej z przepisu na pastę śródziemnomorską.