Aromatyczne curry z ciecierzycy

WYJĄTKOWE CECHY

Odpowiednie przyprawy nie tylko zadbają o lekkostrawność cieciorki, ale i dodadzą mocy odżywczej.

CIECIORKA TO NIE TYLKO HUMMUS, POKOCHAJ JĄ W INNYCH ZDROWYCH DANIACH

Jak ugotować smaczny obiad, kiedy lodówka świeci pustkami? Wtedy najczęściej sięgam po rośliny strączkowe, mam ich pewien zapas, wiec zawsze są pod reką. Wykorzystuje również marchewkę, czosnek i jakiekolwiek resztki warzyw jakie znajdę. Tak też powstało dzisiejsze curry z ciecierzycy, któremu i tak najwięcej smaku nadają zioła i przyprawy, a tego Ci u mnie zawsze dostatek. Pobiegłam zatem do ogródka, zerwalam lubczyk, koper, w moździerzu rozgniotłam ziarna kminu, kolendry, połączyłam z czosnkiem, startym imbirem i ajurwedyjskim curry. Przy takich aromatach nie było możliwości, żeby danie nie było pyszne.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy , wcześniej namoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? przeczytaj poniżęj)
  • ¼ papryki czerwonej , drobno pokrojonej
  • ¼ papryki żółtej , drobno pokrojonej
  • ½ główki brokuła , pokrojonego w różyczki
  • 1 cebula , drobno pokrojona
  • ½ cukinii , pokrojonej w półksiężyce
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżeczka imbiru , świeżo startego
  • 1 łodyga selera naciowego , drobno pokrojonego
  • 1 marchewka , starta na tarce
  • ½ pęczka kopru , drobno pokrojonego
  • kilka liści świeżego lubczyku , drobno pokrojonego
  • kilka gałązek świeżej kolendry , drobno pokrojonej
  • 1-2 łyżeczki ghee
  • ½ łyżeczki całych ziaren kolendry , rozgniecionych w moździerzu
  • ½ łyżeczki całych ziaren kminu , rozgniecionych w moździerzu
  • ½ łyżeczki ajurwedyjskiego curry (przepis tutaj)
  • ½-¾ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Brokuł wrzuć na gorącą wodę i gotuj 2 min.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulę, marchew, czosnek, imbir, seler, cukinię, paprykę.
  • Dodaj rozgniecione ziarna kolendry, kminu i curry.
  • Dodaj mleko kokosowe, lubczyk, koper, dopraw solą i doprowadź do wrzenia.
  • Posyp sezamem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, papryki, brokuła, cukinii, selera, marchewki, ghee, imbiru, mleka kokosowego, czosnku, lubczyku, kolendry, kminu, curry, sezamu i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- to doskonałe źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co przeciwdziała gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie cieciorki i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Istotne jest również, aby ciecierzycę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć).
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
BROKUŁY- są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym.
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm. Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflorę.
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
LUBCZYK- to nie tylko roślina milości i popularny afrodyzjak, ale i doskonałe lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego cudowne właściwości wynikają z zawartości olejków eterycznych, kwasów organicznych, fitosteroli, garbników, polifenoli. Roślina ta obfituje w kwercetynę o silnym działaniu przeciwzapalnym. Kumaryna z lubczyku chroni przed zakrzepami i obrzękami. Lubczyk wspomaga pracę systemu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usuwa wzdęcia, likwiduje kolki, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega nadmiernej fermentacji. Sprzyja zdrowiu wątroby (usuwa toksyny) i nerek ( jest moczopędny). Rozkurcza mięśnie gładkie brzucha, niwelując dolegliwości bólowe, występujące podczas menstruacji. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu wykorzystywany jest w leczeniu przeziębień i wszelkich infekcji dróg oddechowych.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
SEZAM- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close