
SZARLOTKA JAKĄ JADAJĄ FRANCUZKI, Z WYŚMIENTĄ KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Szarlotkę zna każdy. Podawana jest na ciepło, na zimno i z lodami. Pyszna w każdym wydaniu. Przepisów na jej zrobienie jest wiele. Mi zależalo na tym, żeby nie była to szarlotka ociekająca tłuszczem, przepełniona słodkością rafinowanego cukru i nadmiernie kaloryczna. Chciałam jednak przy tym zachować tradycyjną kruchość ciasta i jego wyjątkowy, maślany smak. Dokładnie takie ciasto jadają Francuzki, słynące z nienagannej figury. Praktycznie zrezygnowałam z dodatku cukru na rzecz naturalnej słodyczy jabłek. Kombinacja połączenia słodkawych orzechów laskowych i przypraw pozwolila znacznie zredukować ilość użytego cukru. Dodatkowo cynamon i kardamon dzięki ich korzennemu aromatowi doskonale współgrają ze świeżością jabłka. Idealnym wzbogaceniem smaku jest chrupkość orzechów.
Składniki
- 250 g mąki niehybrydyzowanej
- 125 g masła klarowanego
- 1 żółtko jajka
- 8-9 jabłek obranych, pokrojonych w kostkę
- duża garść orzechów laskowych drobniej pokrojonych
- 1.5 łyżeczki cynamonu najlepiej cejloński, ze względu na słodki smak
- szczypta kardamonu
- większa szczypta cukru palmowego
- szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
Przygotowanie
- Jabłka połącz z cynamonem, kardamonem i lekko podsmaż do odparowania wody.
- Z mąki, masła i żółtka zagnieć ciasto.
- Formę wysmaruj masłem klarowanym i wyłóż ciastem, formując lekko wyższe brzegi.
- Ciasto piecz w temp. 160st.C przez ok.15 min.
- Na lekko ostygnięte ciasto wyłóż jabłka, posyp wierzchorzechami laskowymi.
- Piecz w temp. 180st.C przez 40-45min.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: jabłek, masła klarowanego, orzechów laskowych, cynamonu, kardamonu i cukru kokosowego?
JABŁKA- są cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin C, B, E i beta karotenu. Obfitują w polifenole, które mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia i zapobiegać chorobom serca. Zawierają kwercetynę, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pektyny, które regulują pracę jelit, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniżają poziom cholesterolu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale wydobywa z ciast ich aromat. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze (w przeciwieństwie do zwykłego masła). Ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
ORZECHY LASKOWE- bogate w witaminę B6, E, mangan, miedź, magnez, potas, cynk i antyoksydanty. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, poziomu cukru we krwi i łagodzenie stanów zapalnych. Ich lekko słodki smak znakomicie podkreśla słodycz ciast.
CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. W połączeniu z jabłkami doskonale wydobywa ich słodycz.
KARDAMON- przyprawa świetnie wspomagająca trawienie, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, odświeża oddech.
CUKIER KOKOSOWY- jest mniej przetworzony i nieco mniej kaloryczny od białego cukru rafinowanego, ma też niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje, aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.