WARZYWO CUDO O NIEZWYKŁYM DZIAŁANIU ZDROWOTNYM
Zasmażana czy duszona kapusta w polskiej kuchni króluje. Niestety najczęściej jest ciężkostrawna i wręcz ocieka różnymi rodzajami tłuszczu i to nie zawsze tymi prozdrowotnymi. A przecież kapusta to takie wdzięczne, wartościowe warzywo, aż żal nie przyrządzić jej na zdrowy sposób. Poprzez zaledwie kilka odpowiednich dodatków można z niej stworzyć istną bombę witaminową i zupełnie odmienić jej tradycyjny smak. Sama w sobie jest ogromnie pożyteczna dla naszego organizmu, doskonale sprawdza się przy chorobie wrzodowej, zapaleniach jelit czy zgadze (posiada zdolność „obklejania” przewodu pokarmowego kleistymi substancjami, co działa jak płaszcz ochronny na podrażnioną śluzówkę). Pod względem zawartości witaminy C wyprzeda cytrynę i owoc kiwi. Posiada zdolności zapobiegające anemii, obrzękom i zapaleniu stawów. Należy również do warzyw najmniej wrażliwych na zanieczyszczenia w czasie upraw. Sięgajmy zatem po to rodzime, łatwo dostępne warzywo jak najcześciej.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty , dość drobno pokrojonej
- 1 cebula , drobno pokrojona
- 1 łyżeczka świeżo stratego imbiru
- 1-2 łyżki ghee
- 2-3 łyżeczki ajurwedyjskiego curry (przepis tutaj)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry , rozgniecionych w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren kminu , rozgniecionych w moździerzu
- 1 pęczek koperku , drobno pokrojonego
- ½ pęczka natki pietruszki , drobno pokrojonej
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Na rozgrzanym ghee podsmaż na złoty kolor cebulę, dodaj kolendrę, kmin i imbir, chwilę podsmażaj.
- Dodaj kapustę i curry, delikatnie podlej wodą.
- Gotuj ok. 20-30 min., do miękkości kapusty.
- Na koniec dodaj koper i pietruszkę.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM:kapusty, imbiru, ghee, curry, kolendry, kminu, pietruszki i soli kłodawskiej?
KAPUSTA- jest źródłem witamin B, C oraz kwasu foliowego, miedzi, potasu, żelaza i manganu. Obfituje w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę jelit i serca. Jako jedno z nielicznych warzyw zawiera witaminę K2, odgrywającą znaczącą rolę w zdrowiu układu kostnego. Posiada właściwości odkwaszające i oczyszczające, przyspiesza wydalanie toksyn. Wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny. Obecny w niej sulforafan przeciwdziała nowotworom.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).