LASAGNIOWE ROLADKI Z CUKINII CZYLI LAZANIA W NISKOKALORYCZNYM, PEŁNYM ZDROWIA WYDANIU
Lasagne w tradycyjnym wydaniu lubię, ale jest to danie wysokowęglowodanowe. Cukinia jest świetną alternatywą dla makaronu, a w lasagniowych rolkach można się zakochać od pierwszego wejrzenia, a raczej pierwszego kęsu:) Sama cukinia ma łagodny, stosunkowo neutralny smak, a po połączeniu jej z sosem marinara i serem, naprawdę trudno wyczuć, że jemy warzywo. Farsz z kaszy gryczanej i grzybów dodatkowo nasyca danie orzechowo-leśnym aromatem. Gdybyśmy chcieli się jeszcze bardziej zbliżyć do makaronowej lazani, z powodzeniem do farszu, zamiast kaszy możemy dodać mięso mielone. Jeśli chodzi o mnie, lazania w warzywnej wersji fit zdecydowanie wygrywa.
Składniki
- 2 duże cukinie
- ½ szklanki kaszy gryczanej ugotowanej z kilkoma suszonymi grzybkami
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- ½ cebuli drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 3 pieczarki drobno pokrojone
- szczypta tymianku
- pieprz do smaku
- kilka łyżek zielonego groszku
- 2, 3 łyżki koziego sera startego na tarce
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 200 g delikatnie rozdrobnionych pomidorów ze słoika lub puszki
- 1 ząbek czosnku rozdrobnionego i odstawionego na 10 min.
- ¼ cebuli drobno pokrojonej
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól kłodawska do smaku
Przygotowanie
- Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki, tymianek.
- Dodaj groszek, sól, pieprz, podsmaż chwilkę.
- Połącz z kaszą, na koniec dodaj 1 łyżeczkę sera (umożliwi to połączenie składników).
- Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie paski (ale nieprzezroczyste), posól z obu stron i odstaw na 15 min., wytrzyj papierowym ręcznikiem, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw na 2 min. do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C (wówczas cukinie zmiękną i bedą łatwe do zwinięcia).
- Na cukinię nałóż farsz i zwiń w rolki.
- Formę wysmaruj niewielką ilością tłuszczu, ułóż cukiniowe rolki i posyp kozim serem.
- Zapiekaj w temp. 190 st. C przez ok. 20-25 min. Roladki podawaj z sosem pomidorowym.
WYKONANIE SOSU
- Na rozgrzanym maśle delikatnie podsmaż cebulę, czosnek i zioła prowansalskie. Połącz z pomidorami i gotuj ok. 15-20 min. Na koniec dopraw solą i wymieszaj z bazylią.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, kaszy gryczanej, masła klarowanego, czosnku, groszku, koziego sera, pomidorów, bazyli i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
KASZA GRYCZANA- jest źródłem dobroczynnego dla jelit błonnika oraz takich minerałów jak: mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Zawiera antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki.Może korzystnie wpływać na pracę serca i wspomagać regulację odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
SER KOZI- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.