Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki, tymianek.
Dodaj groszek, sól, pieprz, podsmaż chwilkę.
Połącz z kaszą, na koniec dodaj 1 łyżeczkę sera (umożliwi to połączenie składników).
Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie paski (ale nieprzezroczyste), posól z obu stron i odstaw na 15 min., wytrzyj papierowym ręcznikiem, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw na 2 min. do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C (wówczas cukinie zmiękną i bedą łatwe do zwinięcia).
Na cukinię nałóż farsz i zwiń w rolki.
Formę wysmaruj niewielką ilością tłuszczu, ułóż cukiniowe rolki i posyp kozim serem.
Zapiekaj w temp. 190 st. C przez ok. 20-25 min. Roladki podawaj z sosem pomidorowym.