PROZDROWOTNY KONCENTRAT KOLAGENOWY – ROSÓŁ NA STERYDACH. PRASTARE LEKARSTWO NA PRZEZIĘBIENIE. DOSKONAŁA BAZA ZUP, SOSÓW I INNYCH DAŃ
Jest to bulion o konsystencji galarety powstały w wyniku długotrwałego gotowania zwierzęcych kości i innych części bogatych w kolagen. Do jego gotowania najczęściej używam kurzych, indyczych czy gęsich łapek, czasami skrzydełek i kości. Najistotniejszym elementem wartościowego bulionu jest pozyskanie składników z organicznych, bio hodowli, gdzie nie są używane antybiotyki, hormony a zwierzęta mają dostęp do trawy i nie są karmione genetycznie modyfikowanym pożywieniem. Bulion jest skarbnicą minerałów i substancji odżywczych dlatego zdecydowanie warto go wykonać. Jest jednym z najlepszych sposobów na odżywienie organizmu, to taki swego rodzaju leczniczy „rosół na sterydach”. Działa przeciwzapalnie a zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu (najczęściej wystepującego białka w organizmie). Zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, włosy i paznokcie. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?! Najlepiej zrobić jego większą ilość, przelać do słoiczków i zamrozić. Świetnie nadaje się jako prozdrowotna baza do wszystkich rodzajów zup, sosów oraz innych dań (wówczas jego smak jest kompletnie niewyczuwalny). Po dodaniu świeżego imbiru, curry, rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry i kminu oraz lubczyku i pietruszki idealnie się sprawdza jako samodzielne danie w postaci aromatycznego rosołu.
Składniki
- 2 skrzydła indycze
- 6 indyczych łapek
- 3-4 litry wody
- 1-2 łyżeczki soli kłodawskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego
Przygotowanie
- W dużym garnku (najlepiej takim do wolnego gotowania) umieść skrzydełka i łapki, wszystko skrop octem i odczekaj kilka minut (czynność ta wspomaga wydobycie minerałow z kości).
- Dodaj wodę, sól, doprowadź do zagotowania.
- Następnie gotuj na bardzo małym ogniu od 24 do 48 godzin.
Dodatkowe informacje
Temperatura i czas gotowania są elementami kluczowymi, bulion jest wówczas bogatszy w składniki odżywcze.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.