Czerwone pesto, do wszystkiego

WYJĄTKOWE CECHY

Doskonała domowa pasta pozbawiona konserwantów, barwników, regulatorów kwasowości

Zdrowy pomysł na posiłek dla zapracowanych

Słoiczek domowego pesto zawsze można znaleźć w mojej lodówce. Uwielbiam je nie tylko za wyjątkowy smak, ale zarówno łatwość przygotownia jak i zaserwowania. Powstaje w kilka minut, dobór składników może być dowolny a sposobów na jakie pesto możemy wykorzystać w kuchni jest naprawdę wiele. To doskonały, zdrowy przysmak do warzyw, kanapek, idealny sos do makaronów, ryżu czy nawet mięs. Dodaje wyjątkowego smaku nawet mało wyrazistym daniom.

Składniki

  • 2 papryki czerwone
  • 6 pomidorów suszonych
  • 100 g słonecznika
  • 40 g świeżej bazylii
  • 4 łyżki płatków drożdżowych , niefortyfikowanych
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • 1 ząbek czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)

Przygotowanie

  • Papryki przekrój na połówki, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz w temp. 200 st.C przez ok. 30 min, na 15 min. przed końcem dodaj ząbek nieobranego czosnku.
  • W blenderze umieść pozostale składniki wraz z upieczoną papryką i obranym czosnkiem, zblenduj do konsystencji pesto.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: papryki, pomidorów, płatków drożdżowych, bazylii, slonecznika, soku z cytryny, czosnku, oliwy z oliwek i soli kłodawskiej?
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Doskonale wiążą i zagęszczają potrawę. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc. 
OLIWA Z OLIWEK- zawiera witaminy A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz kostny. Jest bogata w kwas oleinowy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz związki fenolowe pomocne w likwidowaniu wolnych rodników i komórek nowotworowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close