JAK SPRAWIĆ ABY ZWYCZAJNY KOTLET MIAŁ NADZWYCZAJNĄ MOC I WYJĄTKOWY SMAK
Przepisów na kotlety mielone jest cały ogrom. Powstają z różnych gatunków mięs i dodatków, ale zapewniam, że moje będą wyjątkowo oryginalne. Połączenie mięsa z indyka z serduszkami, żołądkami i warzywami nie tylko wprowadzi nas w inny wymiar smaku, ale zatroszczy się o nasze zdrowie. Wraz z kotlecikami dostarczymy substancji odżywczych, których na próżno szukać w innych daniach. To spora dawka aminokwasów egzogennych, kluczowych witamin, minerałów, kolagenu oraz koenzymu q10, który jest silnym przeciwutleniaczem, wykazującym działanie przeciwzapalne oraz zapobiegające chorobom sercowo naczyniowym. Dajmy szansę podrobom a szybko przekonamy się o ich niezwykłych korzyściach.
Składniki
- ½ kg mielonego mięsa z indyka
- ¼-½ kg serduszek kurzych
- ¼-½ kg żołądków indyczych lub kurzych
- 1 większa marchewka , starta na tarce
- 1 por , pokrojony w półksiężyce
- 1 pęczek kopru , drobno pokrojonego
- 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
- ¼-½ łyżeczki curry
- 2 łyżki smalcu
- opcjonalnie 1 żółtko jajka
- kilka szczypt zmielonych nasion babki płesznik
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- W naczyniu umieść mięso mielone, por, marchew, czosnek, imbir, koper, żółtko oraz babkę płesznik w takiej ilości, aby konsystencja była związana.
- Dodaj zmiksowane żołądki i serduszka, odrobinę wody przegotowanej, wszystko dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i usmaż je na rozgrzanym smalcu (po kilka min. z każdej strony).
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: serduszek, żołądków, czosnku, imbiru, curry, babki płesznik, warzyw prebiotycznych (marchew, por), smalcu i soli kłodawskiej?
SERDUSZKA- to doskonałe źródło białka, zasobnego w aminokwasy egzogenne. Serca obfitują też w takie minerały jak; żelazo, cynk, fosfor, potas, miedź i magnez. Dzięki zawartości witamin B i C wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Zawarty w nich koenzym Q10 to tzw. witamina młodości, a jego niedobór odgrywa istotną rolę w procesie starzenia się organizmu. Koenzym Q10 poprawia ukrwienie serca i zmniejsza jego zapotrzebowanie na tlen i zapobiega zawałom.
ŻOŁĄDKI- oprócz witamin z grupy B oraz takich minerałów jak; selen, miedź, cynk, potas zawierają cholinę i kolagen, co doskonale wpływa na funkcjonowanie wątroby, systemu nerwowego oraz opóźnianie procesów starzenia.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłaniają wodę, dzięki czemu posiadają właściwości wiążące. Działają oczyszczająco na jelita.
WARZYWA PREBIOTYCZNE (por, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
SMALEC- świetnie wytrzymuje wysoką temperaturę i nie podlega szkodliwym reakcjom podczas smażenia. Jest też bogaty w korzystne dla zdrowia, witaminę D, cholinę i kwasy Omega 3.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.