PRAWDZIWIE WŁOSKIE AROMATY Z RYŻEM W ROLI GŁÓWNEJ
Risotto jest powszechnie uwielbianym daniem. Nie tylko dogadza naszym kubkom smakowym, ale i przenosi Nas w słoneczne, włoskie klimaty. Jego wyjątkowość polega na prostocie wykonania a zarazem głębi smaku. Moja wariacja ryżowa przenika aromatem świeżych ziół, jest maślana, ale dzięki zastosowaniu niewielkiej ilości ghee nie tylko nie obciąża układu pokarmowego nadmiernym tłuszczem a dodatkowo wspomaga ten arcyważny trawienny proces. Zapraszam do kulinarnej podróży i odwiedzenia uroczych zakątków Italii:-)
Składniki
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 pęczek świeżej bazylii , pokrojonej w paski
- ½ pęczka natki pietruszki , drobno pokrojonej
- 1 duża cebula , drobno pokrojona
- 450 g pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 szklanki leczniczo-odmładzającego kolagenu (przepis tutaj) lub wody
- 1 szklanka wody
- 1-2 łyżeczki ghee
- 1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżych listków oregano
- 3 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
- szczypta płatków chilli
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Na niewielkiej ilości ghee podsmaż przez kilka minut pomidorki, wyłóż na talerz.
- Na głębokiej patelni umieść pozostałość ghee i podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie przez chwilkę czosnek i płatki chilli.
- Dodaj pastę pomidorową, wymieszaj.
- Dodaj ryz i zeszklij przez 2 min., ciągle mieszając.
- Dodaj kolagen, wodę, dopraw solą.
- Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 20 min.(w razie potrzeby dodaj wody).
- Dodaj pomidorki, rozmaryn, oregano, bazylię, wymieszaj, po upływie 2 min. zdejmij z ognia i wymieszaj z pietruszką.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pomidorków, oregano, bazylii, ghee, kolagenu, pietruszki, czosnku, rozmarymu i soli kłodawskiej?
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
OREGANO- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzięki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
super przepis! Dzieki!
Dziekuję:)