AWOKADO TO DOSKONAŁY RODZAJ TŁUSZCZU, SPRZYJA ODCHUDZANIU, PRZYSPIESZA METABOLIZM
Dlaczego sałatka z indyka, awokado skropiona cytrynowym sosem? Bo to połączenie pyszne, orzeźwiające i pełne wyjątkowych wartości odżywczych. Awokado nie bez powodu już przez Azteków nazywane było „masłem Boga”. To doskonałe pożywienie dla serca, mózgu, układu immunologicznego i narządu wzroku. Czarnuszka i oliwki dodatkowo potęgują jego zdrowotną moc. Chcesz poprawić wygląd skóry, zapobiec jej starzeniu, zredukować stany zapalne, zmniejszyć ryzyko występowania chorób ukł. krwionośnego, usprawnić pamięć, wspomóc organizm w zapobieganiu depresji a nawet nowotworom? ….rozkoszuj się nie tylko smakiem potrawy, ale i zdrowia.
Składniki
- 2 polędwiczki z indyka lub 2 piersi z kurczaka
- 2 awokado , pokrojone w półtalarki
- ½ cebuli czerwonej , pokrojonej w cienkie pióra
- ½ pęczka szczypioru , drobno pokrojonego
- 1 pęczek pietruszki , drobno pokrojonej
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki nasion czarnuszki
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 15-20 oliwek , przekrojonych na połowę
- 1 ząbek czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
- szczypta ziół prowansalskich
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Indyka ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Podziel mięso na niewielkie "strzępki", najlepiej zrobić to rękoma lub dwoma widelcami.
- Dodaj szczypior, pietruszkę, cebulę i oliwki.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i ziołami prowansalskimi, dodaj do reszty składników i wymieszaj.
- Sałatka doskonale się komponuje z ugotowanymi jajkami.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO OPRÓCZ DOBROCZYNNEGO AWOKADO DO PRZEPISU UŻYŁAM: indyka, pietruszki, czarnuszki, soku z cytryny, oliwek, czosnku i soli kłodawskiej?
POLĘDWICZKI Z INDYKA- są dobrym źródłem, łatwo przyswajalnego, niskokalorycznego białka. Są lekkostrawne, dzięki czemu poleca się je osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym. Zawierają witaminy z grupy B oraz fosfor, selen, cynk, miedź i potas.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
NASIONA CZARNUSZKI- wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (łącznie z gronkowcem złocistym). Nienasycone kwasy tłuszczowe doskonale dbają o kondycję skóry. Olej znajduje zastosowanie przy leczeniu wysypek, trądziku a nawet łuszczycy. Okazują się być skutecznę w zwalczaniu atopowego zapalenia skóry (na równi ze sterydami). Korzystnie działają na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Olej zawiera tymochinon, który blokuje histaminę i działa antyalergicznie. Wzmacniają odporność organizmu i chronią komórki przed wpływem wirusów.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).