Placki z cukinii, doskonale odkwaszają

WYJĄTKOWE CECHY

Cukinia to warzywo cudo, nie tylko nie gromadzi w sobie toksyn, ale wspiera odchudzanie i pomaga w walce z cukrzycą

PYSZNE PLACUSZKI ZAPOBIEGAJĄCE ZATRZYMYWANIU SIĘ WODY W ORGANIZMIE

Cukinia, soczyście zielona odmiana dyni, wyhodowana we Włoszech o niezwykłych walorach zdrowotnych. Chcesz wspomóc pracę układu odpornościowego, nerwowego? A może zależy Ci na poprawieniu koncentracji, oczyszczeniu z toksyn, wzmocnieniu krzepliwości krwi, ochronie oczu? We wszystkich przypadkach cukinia sprawdzi się doskonale. Korzystajmy z dobrodziejstw natury i jedzmy cukinię na zdrowie!

Składniki

  • 4 cukinie , starte na tarce o grubych oczkach
  • ½ cebuli , drobno pokrojonej
  • ½ por , drobno pokrojonego
  • ½ pęczka kopru , drobno pokrojonego
  • 4 łyżki natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ¼ łyżeczki ajurwedyjskiego curry (znajdziesz w przepisach)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki nasion babki płesznik
  • szczypta płatków chilli
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • ziołowy sos, dip z sera feta (tutaj znajdziesz przepis)

Przygotowanie

  • Cukinię osol i odstaw na 15 min, po tym czasie dokladnie odciśnij z wody (najlepiej przez szmatkę).
  • Na 1/2 łyżeczki rozgrzanego oleju podsmaż cebulę, por, następnie czosnek, imbir i płatki chilli.
  • Do cukinii dodaj nasiona babki płesznik, dokladnie wymieszaj i po upływie 5 min., dodaj jajka, podsmażoną cebulę z porem i resztę składników, dopraw solą.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie, dość cienkie placuszki i smaż na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
  • Podawaj z ziołowym dipem z sera feta.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, por, pietruszki, imbiru, czosnku, jajek, babki płesznik, curry, oleju kokosowego i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
JAJKO- to „życie”, jedyny produkt, w którym jest wszystko oprócz witaminy C. Skarbnica witamin A, B, D, E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfituje w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zaledwie 2 jajka w zupełności pokrywają dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Jajko świetnie wpływa na wzrok i wspomaga pracę mózgu.
ZMIELONE NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłaniają wodę, dzięki czemu posiadają właściwości wiążące. Działają oczyszczająco na jelita.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
OLEJ KOKOSOWY- obfituje w tłuszcze o średniej długości łańcucha, dzięki czemu jest lekkostrawny, łatwo metabolizowany. Poprzez zawartość kwasu laurynowego, wykazuje właściwości o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym i przeciwgrzybiczym. Pomaga przekształcić cholesterol LDL w tzw. dobry cholesterol (HDL), obniża więc ryzyko występowania chorób serca. Doskonale sprawdza się w wysokich temperaturach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close