SŁODKO, PYSZNIE I BEZ NIEZDROWEGO RAFINOWANEGO CUKRU
Sorbety, lody na patyku, z automatu, gałkowe…..któż im odmówi? Doskonale orzeźwiają i chłodzą w upalne dni. Czy jednak warto ulegać ich pokusie mając świadomość, że najczęściej składają się z syropu glukozowego, niezdrowych tłuszczy, barwników oraz ogromnej ilości rafinowanego cukru. Substancje te nie tylko sprzyjają otyłości, działają uzależniająco, ale i zaburzają gospodarkę węglowodanową w organizmie. Zmiany te doprowadzają do chorób sercowo- naczyniowych, miażdżycy, cukrzycy a nawet nowotworów. Co powiecie na zdrowsza wersje lodów wykonanych z naturalnych składników? Gałki lodowe to połączenie mrożonego banana i aksamitnej konsystencji mleka kokosowego a karmel to daktyle i sezamowe tahini. Lodowy niebiański smak bez grama sztucznych dodatków.
Składniki
- 5 dojrzałych bananów , podzielonych na części i zamrożonych
- 7-8 daktyli
- 2 łyżki tahini (osobny przepis znajdziecie tutaj)
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
- ¼-½ szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- garść orzechów włoskich lub innych ulubionych
Przygotowanie
- Daktyle z kilkoma łyżkami mleka, 1 łyżką tahini oraz szczyptą soli zblenduj na gładką, delikatnie płynną masę, która będzie tworzyć karmel (w razie potrzeby dolej więcej mleka).
- Przełóż do miseczki.
- W blenderze umieść banany, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżkę tahini i zblenduj na gładką lodową masę.
- Połowę masy lodowej wyłóż do naczynia, umieść na niej kilka łyżek karmelu i rozprowadź w różnych kierunkach, przy użyciu noża.
- Wyłóż resztę masy lodowej i powtórz czynność z karmelem.
- Podawaj z pokruszonymi orzechami.
- Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej orzechowego smaku, do masy lodowej dodaj większą ilość orzechów.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO LODY WYKONAŁAM Z: bananów, daktyli, tahini, syropu klonowego, mleka kokosowego i orzechów włoskich?
BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystne dla zdrowia błonnik, również pektyny.
DAKTYLE- są dobrym źródłem naturalnej słodyczy, zawierają witaminę B6, potas, miedź, mangan, magnez i żelazo. Obfitują w takie antyoksydanty jak: flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecny w nich błonnik znakomicie wspomaga pracę jelit. Przypisuje im się także takie własciwości zdrowotne jak: pozytywny wpływ na kości i zdolność regulacji poziomu cukru we krwi.
TAHINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
SYROP KLONOWY- w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.