ZAPIEKANA RYBA O WYJĄTKOWYM KOLORZE I WŁAŚCIWOŚCIACH ZDROWOTNYCH
Dziś na talerzu prym wiedzie łosoś, dziko żyjący o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu. Za jego wyjątkowym kolorem kryje się równie wyjątkowa astaksantyna, królowa przeciwutleniaczy należąca do jednych z najsilniej działających karotenoidów. Jej działanie jest 6000 razy mocniejsze niż witaminy C i 800 razy mocniejsze niż koenzymu Q10. W największych ilościach znajduje się w mięśniach ryb, przez co powszechnie uważa się, że dostarcza im siły i sprzyja ich zdolności płynięcia pod prąd. Chroni komórki przed uszkodzeniami, zabezpiecza skórę, opóźnia procesy starzenia. Wykazuje działanie wspomagające dla pracy serca, mózgu i narządu wzroku (poprawia ostrość widzenia, wspomaga leczenie jaskry). Wspiera mięśnie i stawy, łagodzi stany zapalne, jest silnym środkiem przeciwbólowym, znajduje zastosowanie przy dolegliwościach artretycznych i zespole cieśni nadgarstka. Ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne łososia zdecydowanie warto po niego sięgać. Pamietajmy jednak, że jego wartość odżywcza jest ściśle związana z jego pochodzeniem. Spożywając łososia hodowlanego zamiast dostarczać dawki zdrowia, serwujemy sobie koktajl chemiczny, pełen zanieczyszczeń, toksyn i substancji rakotwórczych. Nie dajmy się też zwieść handlowym trikom i nie oceniajmy jakości ryby jedynie po jej kolorze. Pomimo tego, że łosoś ze źródeł hodowlanych ma przeważnie szaro-brązowe zabarwienie to bywa i tak, że hodowcy chcąc osiągnąć intensywnie łososiowy kolor, dodają do paszy sztuczne pigmenty.
Składniki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 porcja łososia lub innej ryby
- ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 200 g grzybów shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
- opcjonalnie kilka różyczek brokułów
- 2 łyżki sera feta
- ¼ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta pieprzu cytrynowego
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Rybę dopraw solą, pieprzem cayenne i pieprzem cytrynowym, następnie ułóż na środku naczynia żaroodpornego i posyp serem feta.
- Dookoła ułóż grzybki, pomidorki, cebulę, paprykę, czosnek.
- Posyp oregano, bazylią i dopraw solą.
- Zapiekaj w temp. 190-200st. C przez ok. 20-30 min. (do miękkości ryby).
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: łososia, papryki, grzybków shiitake, czosnku, sera feta, brokułów, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
ŁOSOŚ- zawiera witaminy z grupy B (szczególnie wit. B12) i witaminę D oraz potas i selen (zawiera więcej selenu niż banany). Obfituje w kwasy omega 3, które maja zdolność łagodzenia stanów zapalnych i obniżania ciśnienia. Czerwony kolor łososia nadaje mu astaksantyna, która wpływa na zdrowie serca, redukując poziom „złego” i podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu. Pamietajmy jednak, aby unikać ryb hodowlanych i wybierać te dziko żyjące.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedz, potas i magnez.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
BROKUŁY- są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.