Błyskawiczna soczewica z warzywami, wspomaga odchudzanie

WYJĄTKOWE CECHY

Soczewica jest najbardziej lekkostrawna pośród roślin strączkowych, zawiera najmniej niepożądanego kwasu fitynowego, jest skarbnicą prebiotyków, co odżywia mikroflorę jelitową. Przy niej anemia Ci nie straszna!

BOGACTWO WARTOŚCI ODŻYWCZYCH SOCZEWICY DOCENIANE BYŁO JUŻ W CZASACH PREHISTORYCZNYCH!

Wydawałoby się, że brak czasu wymaga rezygnacji ze zdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego, dzisiejsze danie jest tego najlepszym dowodem. Szybkie w przygotowaniu a jak cenne i obfite we wszelkie składniki odżywcze! W tych niewielkich ziarenkach skrywa się wiele witamin i minerałów wspomagających układ sercowo-naczyniowy, kostny oraz odpornościowy. Dodatkowo nasiona soczewicy zmniejszają ryzyko nadwagi i otyłości. W połączeniu z warzywami są ogromną skarbnicą drogocennego dla zdrowia błonnika. Pysznie, błyskawicznie i zdrowo, jesteście na tak?

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy , dokladnie opłukanej
  • 1 cukinia , pokrojona w półksiężyce
  • 150 g grzybków shiitake lub pieczarek
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki leczniczo-odmładzającego kolagenu (znajdziesz w przepisach)
  • 1.5 szklanki wody , jeśli nie używasz kolagenu 2 szkl.
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżeczka ghee
  • ¼ łyżeczki ziaren kminu , rozgniecionych w moździerzu
  • ¼ łyżeczki ziaren kolendry , rozgniecionych w moździerzu
  • ½ pęczka natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Umyte pomidorki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 215st.C, piecz ok.20min.
  • Jeśli zależy Ci na czasie, możesz podpiec pomidorki na patelni, na odrobinie ghee.
  • Na rozgrzanym ghee delikatnie podsmaż czosnek, imbir, kmin, kolendrę i grzybki.
  • Dodaj soczewicę, kolagen, wodę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok.10min.
  • Dodaj cukinię, gotuj kolejne 5min, do miękkości soczewicy.
  • Dodaj pomidorki, pietruszkę i wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: soczewicy, cukinii, grzybków, pietruszki, imbiru, pomidorów, ghee, kolagenu, czosnku, kminu, kolendry i soli kłodawskiej?
SOCZEWICA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, miedż, cynk, potas, fosfor. Obfituje w duże ilości polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Może pozytywnie wpływać na obniżenie cholesterolu i ciśnienia, dzięki czemu działa ochronnie na serce. Ze względu na zawartość skrobi opornej (która nie jest przez Nas trawiona) zaliczana jest do prebiotyków i stwarza korzystne warunki dla mikroflory jelit. Pomimo wielu zalet, w jej wnętrzu znajdują się też anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany (choć w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi znacznie mniejsza ilość). Istnieje jednak łatwy sposób na ich redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie soczewicy i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Jedynym rodzajem soczewicy, który nie wymaga moczenia jest soczewica czerwona, która jest wyjątkowo delikatna, a przy tym lekkostrawna (w Indiach z powodzeniem podawana jest dzieciom i osobom starszym). Wystarczy ją jedynie dokladnie wypłukać. Istotne jest również, aby soczewicę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć), a białko stanie się lepiej przyswajalne.
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym źródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close