Risotto z ziołowym kurczakiem

WYJĄTKOWE CECHY

Warzywa to samo zdrowie, a szczególnie cukinia, która nie absorbuje metali ciężkich z gleby i dba o jelita.

WARZYWOTTO – ODŻYWCZE, APETYCZNE I PEŁNE ZDROWIA

Niejednokrotnie spotykam się z opiniami, ze nie jadamy ryżu czy makaronu, bo są to produkty tuczące i nie wpisują się w zdrowy styl życia. Czy faktycznie jest tak, że odkładają się nam one w „boczkach”? Jednoznaczna odpowiedź nie istnieje. Wszystko zależy od ilości, rodzaju i jakości danego produktu. Oczywisty jest fakt, że makaron czy ryż, poddany genetycznej modyfikacji czy tez fortyfikacji nie będzie trafnym wyborem. Dodatkowo jeżeli w proporcjach posiłku ilość węglowodanów prostych będzie znacznie przewyższała ilość niskowęglowodanowych warzyw, zwiększamy możliwość odkładania się tkanki tłuszczowej i spowodowania zaburzeń w gospodarce insulinowej (węglowodany proste sprzyjają gwałtownym wyrzutom cukru do krwi). Moja propozycja podania ryżu jest zupełnie bezpieczna, nawet dla osób będących na diecie. Nie tylko nie dołoży nam dodatkowych kilogramów, ale i dostarczy dużą ilość korzystnego dla zdrowia błonnika, witamin, minerałów, antyoksydantów, fitoskładników i białka. Właściwie bardziej trafna nazwa dania to „warzywotto” niż risotto. Przepis w dużej mierze bazuje na warzywach i białku, a ryż jest jedynie dodatkiem, czyli zupełnie odwrotnie niż w przypadku tradycyjnego risotto. Mimo, ze warzywotto nie zawiera sera (działającego zapalnie na organizm) ani dużej ilości tłuszczu, ryż  nie jest suchy, a mięso wyjątkowo soczyste i delikatne. To nieskomplikowane, jednogarnkowe i pyszne danie doskonale udowadnia, ze ryżu bać się nie należy, wystarczy jedynie odpowiednio go skomponować.

Składniki

  • 1/2 – 3/4 szklanki ryżu brązowy, bio – bowiem ryż może zawierać arszenik
  • 1 pierś z kurczaka z ekologicznej hodowli
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli czerwonej drobno pokrojonej
  • 6 ząbków czosnku rozgniecionego, odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1 cukinia pokrojona w półtalarki
  • 1/2 papryki czerwonej drobno pokrojonej
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1-2 lyżki masła klarowanego
  • 2 lyżki natki pietruszki
  • 2 lyżki szczypioru
  • szczypta curry
  • szczypta papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
  • Pierś z kurczaka natrzyj solą,  papryką, curry, oregano, bazylią i 2 ząbkami czosnku.
  • W naczyniu żaroodpornym umieść 1/2 lyżki masła klarowanego, pomidorki, cebulę, cukinię, paprykę oraz pierś z kurczaka, dopraw ziołami i solą.
  • Umieść w piekarniku i piecz w 190st. C przez około 25-30 min.
  • Po wyjęciu naczynia z piekarnika rozdrobnij mięso za pomocą 2 widelców.
  • Do ugotowanego ryżu dodaj resztę masła klarowanego, szpinak i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Zapiekaj w tej samej temperaturze przez kolejne 5-10min.
  • Połącz ze szczypiorem i natką pietruszki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, papryki, szpinaku, pietruszki, masła klarowanego, czosnku, oregano, bazylii, tymianku i soli klodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close