Placek z cukinii z pieczarkami i szynką parmeńską, bez mąki

WYJĄTKOWE CECHY

Cukinia to nieliczne warzywo, które nie absorbuje metali ciężkich z gleby i doskonale działa na jelita

CUKINIA O NIEZWYKŁYM ZIOŁOWYM AROMACIE

Placki z cukinii niektórym wydają się mdłe i mało wyraziste. Ze względu na wiele wartości odżywczych, jakie posiada cukinia nie warto się do niej uprzedzać. Istnieje mnóstwo kulinarnych  sposobów na to, aby „podkręcić” jej delikatny smak. W połączeniu z pieczarkami o tymiankowej nucie i intensywnym, subtelnie słodkim smaku szynki parmeńskiej cukinia nabierze niecodziennego wyrazu.

Składniki

SKŁADNIKI NA PLACEK (1 duży, dość gruby placek)

  • 2 cukinie zetrzeć na tarce, osolić, odczekać 15min i odsączyć z wody
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1 jajko
  • ¼ cebuli drobno pokrojonej
  • 1-2 łyżeczki zmielonych nasion babki płesznik zamiast mąki
  • pieprz do smaku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • niewielki kawałek pokruszonego sera feta opcjonalnie

RESZTA SKŁADNIKÓW

  • 10 pieczarek drobno pokrojonych
  • ¼ cebuli drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta cząbru
  • szczypta tymianku
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno pokrojonej

Przygotowanie

  • Cukinię połącz z resztą składników, odstawić na 20min, aby babka płesznik związała masę.
  • Naczynie wyłoż papierem do pieczenia i dodaj masę cukiniową.
  • Piecz w temp. 200st.C przez 30-40 min, pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 220st.C.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, pieczarki, cząber i tymianek, posól do smaku.
  • Na upieczony placek wyłóż podsmażoną masę pieczarkową, plasterki szynki i posyp pietruszką.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, babki płesznik, czosnku, masła klarowanego, cząbru, tymianku, pietruszki i soli kłodawskiej?
CUKINIA- źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
ZMIELONE NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub mąki, świetnie wchłania wodę, dzięki czemu posiada właściwości wiążące. Działa oczyszczjąco na jelita.
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZĄBER- pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego niezbędnego do trawienia, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia i stany zapalne przewodu pokarmowego.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
NATKA PIETRUSZKI- zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna), obfituje też w beta karoten, żelazo, kwas foliowy, miedz, mangan, potas. Działa moczopędnie, dzięki czemu wypłukiwane są toksyny.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close