STRĄCZKI NIE MUSZĄ BYĆ CIEŻKIE DO STRAWIENIA, WYSTARCZY UŻYĆ ODPOWIEDNICH PRZYPRAW
Spotkałam się z opinia, że zupa fasolowa jest mdła, mało wyrazista i ciężkostrawna. Nic bardziej mylnego, dodatek papryczki serrano zaostrzy smak a podsmażony bekon doda nuty „podwędzenia”.
Zupa w takim wydaniu jest rozgrzewająca, jej delikatna pikanteria działa oczyszczająco na zatoki, a fasola sprawia, że jest to również pełnowartościowy posiłek białkowy, zawierający spore ilości minerałów. Wcześniejsze namoczenie fasolki, ugotowanie jej w szybkowarze oraz dodatek cząbru, kminu i majeranku sprawią, że będzie ona dużo łatwiejsza do strawienia.
Składniki
- 1 marchew starta na tarce
- 1 korzeń pietruszki starty na tarce
- ½ papryki zielonej pokrojonej w kostkę
- 1 papryczka serrano lub inna średnio ostra drobno pokrojona
- 400 g ugotowanej białej fasolki cannellini lub innej
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 zielone łodygi selera naciowego drobno pokrojone
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (osobny przepis)
- opcjonalnie kilka plasterków podsmażonego boczku
- 1.5 – 2 l wody
- ½ łyżeczki kminu
- ¼ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta tymianku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól klodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Fasolę przed ugotowaniem namocz na ok. 3-5 godz.
- Odlej wodę, w której była namaczana.
- Następnie gotuj w szybkowarze przez ok. 8-10 min.
- Na łyżeczce masła klarowanego delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, kmin, ziele angielskie, oregano, cząber, tymianek, bazylię, majeranek, pieprz, papryczkę serrano (nie przypal, możesz dodać niewielką ilość wody).
- Dodaj seler, pietruszkę, marchew, na koniec zieloną paprykę, dolej wodę i kocentrat kolagenowy.
- Dopraw solą.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: fasolki cannellini, selera naciowego, ostrej papryczki, masła klarowanego, czosnku, koncentratu kolagenowego, kminu, majeranku, oregano, bazylii, cząbru i soli kłodawskiej?
FASOLKA CANNELLINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Jednak pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze. Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki pozwoli na rozpad znajdujących się w niej cukrów złożonych, które odpowiadają za jej ciężkostrawność.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm. Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflorę.
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
MAJERANEK- ma działanie przeiwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
CZĄBER- pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego niezbędnego do trawienia, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia i stany zapalne przewodu pokarmowego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen)
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.