CHUDE MIĘSO NIE MUSI BYĆ SUCHE, SOCZYSTE DANIE O NIEZWYKŁYM AROMACIE
Mięso kurczaka cieszy się dużą popularnością. Przepisów na dania z drobiu jest całe mnóstwo, na ostro, na słodko, z grilla, z rożna, w formie kotlecików, gulaszu czy sałatki. A ty jesteś miłośnikiem udka, skrzydełka, piersi czy może nóżki? Jeśli piersi to z pewnością zasmakuje Ci ona w wersji faszerowanej. Połączenie mięsa, suszonych pomidorów i szparagów to kombinacja idealna. Pełna łatwo przyswajalnego białka, drogocennego dla zdrowia błonnika, witamin i minerałów. A podpieczony, rozpływający się w ustach kozi ser jest dodatkową „wisienką na torcie” i w pełni rozpieści nasze kubki smakowe. Propozycja prosta, łatwa do przygotowania, do tego efektowna i wcale niebanalna smakowo.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka z ekologicznej hodowli, przekrojonych wzdłuż, aby nadać im formę kieszonek
- około 10 sztuk szparagów
- kilka pomidorów suszonych pokrojonych w paski
- 4 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1-2 lyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- kilka plasterków sera koziego
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Piersi przypraw solą, oregano, pieprzem cayenne, natrzyj czosnkiem i odstaw na conajmniej godzinę (a najlepiej na całą noc).
- Na rozgrzanym maśle klarowanym wraz z sokiem z cytryny, podsmaż piersi z obu stron, na złoty kolor, około 3 min. z każdej strony.
- Następnie nafaszeruj je pomidorami, ułóż ser i kilka szparagów, zepnij wykałaczką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na nim piersi oraz resztę doprawionych solą szparagów, piersi polej powstałym na patelni sosem maślano-cytrynowym.
- Zapiekaj je przez ok. 15-20 min w temp. 190 st. C.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: piersi z kurczaka, szparagów, czosnku, masła klarowanego, sera koziego, soku z cytryny, oregano, pieprzu cayenne i soli kłodawskiej?
PIERŚ Z KURCZAKA- jest dobrym źródłem, łatwo przyswajalnego, niskokalorycznego białka. Jest lekkostrawna, dzięki czemu jest polecana dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Zawiera witaminy z grupy B oraz fosfor, selen, cynk, miedź i potas.
SZPARAGI- źródło witaminy K, A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu i fosforu.Kwas foliowy dba o zdrowie płodu u kobiet w ciaży, a potas wspomaga obniżanie cisnienia. Dzięki antyoksydantom zostają unieszkodliwiane wolne rodniki, a dzięki błonnikowi usprawniają pracę jelit.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SER KOZI- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.