DOMOWE TOFFI MOCY, POZBAWIONE SZKODLIWEGO CUKRU I SYROPU GLUKOZOWO-FRUKTOZOWEGO
Każdy doskonale zna krówki, to taki kultowy cukierek, niezapomniany, przez wielu uwielbiany smak dzieciństwa. Przyglądając się składnikom w nich zawartym entuzjazm opada. Wypełnione są nie tylko ogromną ilością rafinowanego cukru, ale i słabej jakości tłuszczu, mleka w proszku i szkodliwego syropu glukozowego. Jak tego typu składniki wpływają na nasze zdrowie? Działają zapalnie na organizm, sprawiają, że następuje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi , zaburzają mikroflorę jelit. Ogólnie rzecz ujmując przyczyniają się do powstawania większości chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, chorób układu krwionośnego i odpornościowego). Czy zatem warto skusić się na krówkę? Czemu nie, ale tą w zdrowym wydaniu, gdzie cukier rafinowany jest zastąpiony naturalną słodyczą daktyli, a dodatek sezamowego tahini jest skarbnicą wielu witamin i minerałów. To, że daktylowo-sezamowe krówki nie zawierają „pustego cukru” (bez żadnych wartości odżywczych) nie oznacza, ze możemy objadać się nimi bez opamiętania. Jest to jednak zdecydowanie zdrowsza alternatywa słodkości. Domowa wersja krówek obfituje w błonnik, dzięki któremu węglowodany są przyswajane w wolniejszym tempie, co z kolei zapobiega nagłemu wzrostowi cukru. Krówki powstały w wersji z czekoladą lub pistacjami, ciekawe które bardziej przypadną Ci do gustu?
Składniki
- 6-7 większych daktyli
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżka pistacji rozkruszonych
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez ok.15 min.
- Następnie przełóż do blendera, dodaj tahini (osobny przepis znajdziecie tutaj) i zblenduj na gładką masę.
- Z powstałej masy odciśnij rękoma nadmiar oleju.
- Masa będzie bardzo plastyczna i łatwa do formowania, kształtuj dowolne formy bądź umieść w naczyniu wyłożonym papierem pieczeniowym, całość dokładnie podociskaj łyżką.
- W rondelku rozpuść czekoladę do kosystencji płynnej i polej nią część masy, resztę posyp pistacjami.
- Umieść w lodówce na 2-3 godz. a najlepiej całą noc.
- Całość pokrój w dowolne kształty.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: daktyli, tahini, pistacji i gorzkiej czekolady?
DAKTYLE- są dobrym źródłem naturalnej słodyczy, zawierają witaminę B6, potas, miedź, mangan, magnez i żelazo. Obfitują w takie antyoksydanty jak: flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecny w nich błonnik znakomicie wspomaga pracę jelit. Przypisuje im się także takie własciwości zdrowotne jak: pozytywny wpływ na kości i zdolność regulacji poziomu cukru we krwi.
TAHINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
PISTACJE- obfitują w witaminę E i witaminy z grupy B oraz potas, wapń i fosfor. Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku. Są źródłem drogocennego dla zdrowia błonnika, usprawniają pracę jelit i serca.
GORZKA CZEKOLADA- jej głównym składnikiem jest kakao, które jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy, dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.