DZIKI ŁOSOŚ Z ALASKI ZE ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ NUTĄ OLIWEK I SUSZONYCH POMIDORÓW
Ryby uwielbiam, rożnego rodzaju i pod każdą postacią, smażone, w galarecie czy wędzone. Sposób przygotowania jest dla mnie istotny, ale w pierwszej kolejności stawiam na jakoś produktu. Kluczowe jest, aby ryba nie pochodziła z hodowli, gdzie często stosuje się antybiotyki, hormony i genetycznie modyfikowane pożywienie. Ryby morskie i dziko żyjące są dużo korzystniejszym dla zdrowia wyborem. Ogromnie wartościową rybą jest łosoś, spożywanie go zapobiega powstawaniu wielu chorób oraz wspomaga pracę serca, mózgu, układu krążenia i systemu nerwowego.
Czasami spotykam się z opinią, że dziki łosoś, nie smakuje tak dobrze jak hodowlany, jest bardziej suchy i mniej maślany. Osobiście nie przychylam się do tych refleksji, ale ze zrozumieniem wychodząc na przeciw takim głosom, stworzyłam przepis na łososia w aksamitnym sosie, który nada mu wyjątkowej kremowości i soczystości. Dodatkowo towarzystwo wyrazistych oliwek, suszonych pomidorów, pietruszki, lubczyku i cytrynowej nuty imbiru wzbogaci i idealnie podkreśli jego walory smakowe. Zadbajmy, żeby mądrze wybierane ryby stanowiły ważny element naszej diety, z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie. Poczujmy cudowny, śródziemnomorski aromat!
Składniki
- 2 porcje łososia
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- opcjonalnie 1/4 szklanki koncentratu kolagenowego (przepis tutaj)
- 100 g grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
- 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
- 2 łyżki świeżego lubczyku drobno pokrojonego
- 1 łyżka koperku drobno pokrojonego
- 10 oliwek
- 6 pomidorów suszonych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1/2 cebuli drobno pokrojonej
- 2 ząbki czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka ghi
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cytrynowego
- sól kłodawska do smaku
Przygotowanie
- Rybę przypraw sola, pieprzem cytrynowym i papryką.
- Upiecz na parze lub w piekarniku w temp. 215 st.C, przez ok. 15-20 min.
- Następnie dodaj upieczona rybę, pietruszkę, koper, oliwki i wszystko wymieszaj.
- Łososia posyp ziarnami delikatnie podprażonego na patelni sezamu.
- Wartość odżywczą dania można dodatkowo wzbogacić dekoracją z kiełków z brokuła czy rzodkiewki.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: łososia, grzybków, ziaren sezamu, pietruszki, lubczyku, oliwek, pomidorów, czosnku, imbiru, ghi, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego i soli kłodawskiej?
ŁOSOŚ- zawiera witaminy z grupy B (szczególnie wit. B12) i witaminę D oraz potas i selen (zawiera więcej selenu niż banany). Obfituje w kwasy omega 3, które maja zdolność łagodzenia stanów zapalnych i obniżania ciśnienia. Czerwony kolor łososia nadaje mu astaksantyna, która wpływa na zdrowie serca, redukując poziom „złego” i podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
ZIARNA SEZAMU- są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfitują w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Mogą korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynoszą liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawiają jej ukrwienie i odżywienie
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5mg). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
LUBCZYK- to nie tylko roślina milości i popularny afrodyzjak, ale i doskonałe lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego cudowne właściwości wynikają z zawartości olejków eterycznych, kwasów organicznych, fitosteroli, garbników, polifenoli. Roślina ta obfituje w kwercetynę o silnym działaniu przeciwzapalnym. Kumaryna z lubczyku chroni przed zakrzepami i obrzękami. Lubczyk wspomaga pracę systemu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usuwa wzdęcia, likwiduje kolki, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega nadmiernej fermentacji. Sprzyja zdrowiu wątroby (usuwa toksyny) i nerek ( jest moczopędny). Rozkurcza mięśnie gładkie brzucha, niwelując dolegliwości bólowe, występujące podczas menstruacji. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu wykorzystywany jest w leczeniu przeziębień i wszelkich infekcji dróg oddechowych.
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedź i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
GHI- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.