Pomarańcza z niespodzianką

WYJĄTKOWE CECHY

Maliny działają przeciwzapalnie i mogą korzystnie wpływać na dolegliwości związane z artretyzmem!

DESER W POMARAŃCZY

Słodkości po prostu uwielbiamy. Mają to do siebie, że zajadamy je wszystkimi zmysłami. Kochamy ich zapach, smak, ale i również wygląd. Aromatyczna, intensywna w kolorze pomarańcza, która skrywa w swoim wnętrzu czekoladę i pachnące, słodkie maliny z pewnością na nasze zmysły zadziała. Co najważniejsze, po zjedzeniu takiego deseru wcale nie będziemy odczuwać poczucia winy, że objedliśmy się niezdrowym cukrem, jak to przeważnie ze słodkościami bywa. Jedyne uczucie, jakie będzie nam towarzyszyć to rozkosz smaku.

Składniki

  • 2, 3 pomarańcze
  • 1 małe opakowanie malin
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 banany
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • listki mięty do ozdoby

Przygotowanie

  • Odetnij szczyt pomarańczy i wydrąż ich środek.
  • W blenderze zblenduj awokado, banany, wydrążone środki pomarańczy i kakao.
  • Powstałą masę umieść w pomarańczach i udekoruj malinami i miętą.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pomarańczy, malin, awokado i kakao?
MALINY- są dobrym źródłem witaminy C, K oraz manganu. Poza witaminą C zawierają także takie antyoksydanty jak: kwercetyna i kwas elagowy, dzięki czemu unieszkodliwiają wolne rodniki. Obfitują w błonnik i maja niski indeks glikemiczny, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działają przeciwzapalnie i mogą korzystnie wpływać na dolegliwości związane z artretyzmem.
POMARAŃCZA- obfituje w witaminę C, B i beta karoten. Białe błonki, znajdujące się pomiędzy cząstkami pomarańcza zawierają dobroczynny błonnik i flawonoidy.
AWOKADO- jest źródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z najwiekszych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy, dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close