PIECZONA DYNIA NADZIEWANA WARZYWAMI I SEREM FETA
Dzisiejsza propozycja to nie tylko niezwykle efektowne, ale i smaczne danie, z dużą ilością warzyw i dynią w roli głównej. Dynia niekiedy wydaje się mdła i mało wyrazista. Nic bardziej mylnego. Wystarczy ją jedynie odpowiednio przyrządzić, a wówczas jej niechlubna opinia nie będzie adekwatna do powstałego smaku. A warto dyni dać szansę…jest to bowiem skarbnica witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Jest lekkostrawna, zawiera dużo dobroczynnego dla jelit błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn i pobudza procesy trawienne. Świetnie sprawdza się przy problemach żołądkowych, ma zastosowanie zarówno przy zaparciach jak i biegunkach. Połączenie dyni z imbirem i curry dodatkowo wzmocni jej zbawienne działanie na system trawienny. Jedzmy zatem dynię na zdrowie!
Składniki
- 1 dynia piżmowa przekrojona na pół, wydrążona z nasion
- 1 mała cukinia pokrojona w półtalarki
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- garść młodych liści szpinaku
- mały kawałek sera fety pokrojonego w kostkę
- kilka plasterków szynki parmeńskiej opcjonalnie
- szczypta ziół prowansalskich
- ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta curry
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Dynię delikatnie ponacinaj i wysmaruj niewielką ilością masła klarowanego, lekko dopraw solą i ziołami prowansalskimi.
- Piecz w temp. 180st. C przez 35-45 min. do miękkości (w zależności od wielkości dyni).
- Na rozgrzanym maśle podsmaż do miękkości cebulę, cukinię, paprykę, czosnek, imbir, dopraw curry, solą i ziołami prowansalskimi. W zależności od potrzeby, możesz podlać wodą.
- Na koniec dodaj szpinak i odstaw z ognia.
- Powstałe nadzienie wymieszaj z niewielką ilościa sera fety i nafaszeruj upieczone połówki dyni.
- Posyp serem feta i udekoruj szynką parmeńską.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, szpinaku, masła klarowanego, czosnku, imbiru, curry i soli kłodawskiej?
CUKINIA- to źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
SZPINAK- to źródło witamin A, B, C, K oraz kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Obfituje w luteinę i zeaksantynę korzystną dla zdrowia oczu. Może wykazywać pozytywnie wpływać na pracę serca.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.