KREWETKI, CZERWONE PESTO, ZIOŁA – A WSZYSTKO TO ZAWARTE W DYNI, BOMBIE WITAMINOWEJ!
Dynia na obiad, na kolację, czyli co można z niej zrobić i dlaczego warto ją przyrządzać. Dynia jest bogata w wartości odżywcze, lekkostrawna, niskokaloryczna, rzadko uczula. Jak z drogocennej dyni wyczarować pyszne danie? Posypać ją ziołami, nafaszerować aromatycznym farszem i upiec. Taka pyszność będzie nie tylko smaczna, ale i pełna wiatmin, minerałów i błonnika. Moja ulubiona odmiana dyni to dynia piżmowa, która ma wyjątkowo aksamitną konsystencję i niesamowity, maślany, lekko orzechowy smak. Jedną z największych zalet dyni jest mnogość smaków, które idealnie się z nią komponują. Doskonale idzie w parze ze słonością sera feta i wyrazistością ziół, czyli z tym wszystkim, co zawarte w moim nadzieniowym pesto. Jako „wisienkę na torcie” proponuję dodać upieczone krewetki. Taka propozycja podania dyni piżmowej będzie równie smakowita, co i efektowna, bo czyż jej kształt, przypominający dużą gruszkę nie jest wyjątkowy?…mnie od razu zachęca do zjedzenia:)
Składniki
- 1 dynia piżmowa przekrojona na połowę, wzdłuż
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 2, 3 krewetki dziko żyjące, niehodowlane
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
- ¼ szklanki ugotowanego makaronu orzo w kształcie ryżu
- sól kłodawska lub himaljska do smaku
Przygotowanie
- Dynię ponacinaj, posmaruj niewielką ilością masła klarowanego, dopraw solą, bazylią i oregano.
- Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 40 min., do miękkości.
- Na rozgrzanym maśle klarowanym upiecz krewetki, ok. 4 min. z każdej strony (w zależności od wielkości), dopraw solą, pieprzem cayenne, dodaj czosnek.
- Z upieczonej dyni, wydrąż część miąższu.
- Jedną połówkę dyni nafaszeruj pesto z czerwonej papryki (wg osobnego pzepisu- pesto z papryki) wymieszanego z makaronem orzo.
- Na wierzch ułóż upieczone krewetki.
- Drugą połówkę nafaszeruj zapiekanymi warzywami (wg osobnego przepisu- makaron z zapiekanymi warzywami w kremowym sosie ziołowym).
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: dyni, sera feta, papryki, czosnku, masła klarowanego, krewetek, oliwek, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Jest lekkostrawna, zawiera dużo dobroczynnego dla jelit błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn i pobudza procesy trawienne. Świetnie sprawdza się przy problemach żołądkowych, ma zastosowanie zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KREWETKI- są doskonałym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. Zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, B3, witaminy E, miedzi, selenu oraz karotenoidu- astaksantyny o wlaściwościach przeciwzapalnych i korzystnych dla układu nerwowego. Należy jedynie pamietać, żeby unikać krewetek hodowlanych, a wybierać te dziko żyjące.
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych. OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe. BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach. SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych. OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe. BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach. SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.