Go Back Email Link

PYSZNY DESER Z AWOKADO I MANGO, BEZ CUKRU - ZDROWO I SŁODKO

Dzisiejsza propozycja to błyskawiczny deser o wyjątkowo kremowej konsystencji. Delikatny, rozpływający się w ustach, słodki a wykonany bez użycia cukru. Dwuwarstwowy efekt można uzyskać dzięki połączeniu z przepisem „Najpyszniejszy deser czekoladowy bez cukru”. Ozdobienie ulubionymi owocami pozwoli trafić w indywidualne gusta wszystkich domowników czy też gości. Zdrowo i słodko, to moja ulubiona kombinacja.

Składniki

  • 1 dojrzałe mango niemodyfikowane genetycznie
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 banan
  • 2 dojrzałe awokado

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki zmiksować na gladką masę.
  • Ozdobić ulubionymi owocami.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: mango, kiwi, banana i awokado?
MANGO- jest źródłem witamin A i C, wykazuje działanie antyrakowe, korzystnie wpływa na układ odpornościowy skórę i włosy. Jest doskonałym środkiem na zaparcia.
KIWI- zawiera spore ilości witaminy C i antyoksydantów, dzięki czemu znajduje zastosowanie przy leczeniu astmy i wspomaganiu systemu odpornościowego. Ze względu na obecny błonnik znakomicie wpływa na procesy trawienne. Jest źródłem zeaksantyny i luteiny istotnych dla zdrowia oczu.
BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystny dla zdrowia błonnik, również pektyny.
AWOKADO- jest żródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.