Go Back Email Link

WYPEŁNIJ KUCHNIĘ NIEZWYKŁYM AROMATEM PRAWDZIWEGO CHLEBA

Chyba nie ma w domu przyjemniejszego zapachu niż ten, unoszący się podczas pieczenia tradycyjnego chleba. A czyż istnieje coś pyszniejszego niż pajdka, świeżego chlebka z chrupiącą skórką?...sama rozkosz...Taki chleb nie ma dużych wymagań, smakuje świetnie bez żadnych dodatków, wystarczy go jedynie posmarować masłem. Cała jego magia tkwi w zakwasie, w którym rozwijają się korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie kwasu mlekowego. Dzięki naturalnej fermentacji chleb ma niższy indeks glikemiczny, niż w przypadku pieczywa drożdżowego, dłużej utrzymuje świeżość, zawiera więcej minerałów i nie działa drażniąco na żołądek i jelita. I nie jest prawdą, że upieczenie chleba na zakwasie jest bardzo czasochłonne, owszem sam proces „wyrastania” ciasta zajmuje kilka godzin, ale nie wymaga żadnego nakładu pracy. Można powiedzieć, że całą pracę wykonują za nas pożyteczne bakterie. Pamietajmy o wyborze dobrej jakości mąki (niehybrydyzowanej, niemodyfikowanej, niefortyfikowanej) i pieczmy chleb na zdrowie!

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 2.5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • zakwas jeżeli był przechowywany w lodówce należy go wyciągnąć na 2 godziny przed pieczeniem (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj)

Przygotowanie

  • W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej zakwas z wodą (dobrze wymieszaj). Zakwas z wodą dodaj do suchych składników i mieszaj kilka minut, dobrze „napowietrzając” ciasto (ok. 8-10min).
  • Następnie nakryj miskę lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w dość ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • Po upłynięciu tego czasu odłóż około 6, 7 łyżek zakwasu do wyparzonego słoiczka i zachowaj w lodówce do następnego pieczenia.
  • Formę do pieczenia chleba wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej resztę ciasta, nakryj ściereczką i ponownie odstaw w dość ciepłe miejsce na około 5-8 godzin (do momentu aż chleb wyrośnie).
  • Piecz w temp. 180St.C przez 1 godz.30 min.