Na rozgrzanej, suchej patelni delikatnie podpraż sezam, następnie słonecznik (osobno), około 3 minut, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu (wówczas ziarna nabiorą goryczy).
Po wystygnięciu nasiona umieść w blenderze, dodaj syrop klonowy i opcjonalnie wanilię.
Blenduj około 15 sek. na wysokich obrotach, do momentu aż z masy wytrąci się tłuszcz, będzie można to usłyszeć po dżwięku (uważaj, aby nie blendować do konsystencji masła). Opcjonalnie dodać rozkruszone orzechy i ewentualnie większą ilość syropu klonowego.
Z powstałej masy formuj dowolne kształty, mocno ubijając i ściśle owijając folią spożywczą. Masę można również umieścić w kubeczku, również mocno ugniatając.
Umieść w lodówce na przynajmniej 2-3 godz. (optymalnie całą noc). Z wierzchu posyp orzechami.