EKSPLOZJA SMAKU I WSPARCIE DLA MÓZGU
Orzechowym słodkościom ciężko się oprzeć. Ciasta, desery, torty smakują wybornie, ale zaglądając do ich środka uśmiech stopniowo zanika. Obfitują w ogromne ilości rafinowanego cukru, silnie przetworzonej mąki, szkodliwych tłuszczy oraz solidne dawki konserwantów, wzmacniaczy, sztucznych barwników czy emulgatorów. A gdyby tak istniała orzechowa pyszność pełna zdrowia? Orzechowa eksplozja przekonuje, ze jest to możliwe. Deser jest bogaty w antyoksydanty, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe. Nie zawiera dodatkowego cukru, nie działa zapalnie na organizm i nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki temu doskonale nas odżywia i nie przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, chociażby takich jak cukrzyca czy miażdżyca. Dokonujmy przemyślanych wyborów i dzięki temu cieszmy się wspaniałym zdrowiem.
Składniki
- 1 dojrzały banan , pokrojony w talarki i zamrożony
- 1 łyżka masła migdałowego (składającego się jedynie z migdałów)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- garść orzechów laskowych
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- dodatkowe orzechy do dekoracji
Przygotowanie
- W blenderze zmiksuj na gładką masę; nasiona chia, siemię lniane, orzechy, masło migdałowe i mleko kokosowe.
- Dodaj banana i ponownie zblenduj.
- Polowę powstałej masy umieść w miseczce.
- Do pozostałej części dodaj kakao i zblenduj.
- Salaterkę do połowy wypełnij jasną masą, pozostałe miejsce ciemniejszą.
- Udekoruj ulubionymi orzechami.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: banana, masła migdałowego, siemienia lnianego, nasion chia, orzechów laskowych, mleka kokosowego i kakao?
BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystne dla zdrowia błonnik, również pektyny.
MASŁO MIGDAŁOWE- jest dobrym źródłem witaminy E, B2 oraz miedzi, fosforu, manganu i magnezu. Obfituje w drogocenne antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Korzystnie wpływa na obniżanie ciśnienia, cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
SIEMIĘ LNIANE- to małe nasionka o wielkiej mocy. Obfitują w witaminę E i witaminy z grupy B oraz magnez, miedź, fosfor i mangan. Zawierają kwasy omega 3 o właściwościach przeciwzapalnych, usprawniają krążenie. Zawarte w nich antyoksydanty- polifenole chronią przed chorobami serca a błonnik wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto są dobrym źródłem fitoestrogenów blokujących receptory estrogenowe, dzięki czemu redukują objawy menopauzy i przeciwdzialają nowotworom piersi i prostaty.
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.
ORZECHY LASKOWE- są źródłem manganu, miedzi oraz dużej ilości witaminy E, która działa antyoksydacyjnie i chroni przed chorobami serca. Korzystnie wpływają na odporność, układ krwionośny i nerwowy. Wysoka zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych i magnezu normalizują ciśnienie krwi.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy (ma ich 15- krotnie więcej niż jagody i 30- krotnie więcej niż zielona herbata), dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.