ZDROWE, ZASKAKUJĄCO SMACZNE ORIENTALNE SMAKI
Chciałabym Was zabrać w podróż do Azji. Tajlandia, Chiny, Japonia czy Wietnam to wyjątkowa różnorodność kulinarnych możliwości. Kazdy z tych regionów łączy jedno, wyrazistość smaku oraz fakt, że są to kuchnie zdrowe. W dużej mierze opierają się na warzywach, owocach morza oraz unikaniu produktow powodujących zapalenia w organizmie (np. nabiał). Azjatyckimi dodatkami można zupełnie odmienić smak dania. Zapraszam na zabawę orientalnymi smakami w postaci zupy, przepełnionej głębia Azji i bogactwem wartości odżywczych. Krótko mówiąc, wybierzmy się do Azji po zdrowie.
Składniki
SKŁADNIKI NA WYWAR DO ZUPY
- 0.5-1 kg wołowiny pręga wołowa
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 2 listki laurowe
- 1 anyż
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 3 l wody
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
RESZTA SKŁADNIKÓW
- 2 cebule
- 2-3 papryczki pikantne drobno pokrojone
- 400 g grzybów shiitake pokrojone w półksiężyce
- 2 pęczki szczypioru drobno pokrojonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego bądż rybnego zwróć uwagę, aby zawartość sosu składała się jedynie z ryb i soli
- 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min.
- ½ łyżeczki rozdrobnionych ziaren kolendry
- 2 cm świeżego korzenia imbiru startego na tarce
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie
- Połącz wszystkie składniki z wywaru do zupy i gotuj do miękkości mięsa, około 2-3 godz.
- W międzyczasie na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, papryczki, imbir, czosnek, kolendrę i grzyby.
- Przełóż wszystko do gotującego się wywaru.
- Po ugotowaniu dopraw solą kłodawską.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: grzybów shiitake, masła klarowanego, czosnku, papryczek, imbiru, kolendry i soli kłodawskiej?
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
IMBIR- ma silne wlaściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Stymuluje komórki układu oddechowego do wydzielania przeciwwirusowego białka- interferonu beta. Hamuje wytwarzanie śluzu często obecnego w drogach oddechowych podczas wszelkiego rodzaju infekcji.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.