KIEŁKI BROKUŁA – POŻYWIENIE BALANSUJĄCE HORMONY i „BROŃ” ANTYRAKOWA
Podczas procesu kiełkowania zachodzi cudowna transformacja. Suche, twarde ziarna przeobrażają
się w wyjątkowo drogocenną dla zdrowia postać kiełków. Te malutkie, niepozorne roślinki
skrywają w sobie wysoką koncentrację białek; aminokwasów oraz cały wachlarz witamin (A, B, C)
i minerałów (wapń, selen, potas, żelazo). Mają zdolność wytwarzania enzymów, które rozkładają
białka i węglowodany, dzięki czemu są łatwiejsze do strawienia. Obfitują w korzystny dla zdrowia
błonnik. Bogactwem składników odżywczych wielokrotnie przewyższają dojrzałe warzywa (ok.
1400%). Idealnie nadają się do uzupełniania niedoborów diety.
Różnorodność kiełków jest ogromna, można hodować kiełki: fasoli, soczewicy, grochu, lucerny,
rzodkiewki a nawet koniczyny. Ich domowa uprawa jest dziecinnie prosta. Jedyne czego
potrzebujemy to; nasiona, woda i słoik. Nie wymagają ziemi ani doniczek. W zależności od ich
rodzaju są gotowe do zjedzenia po 4, maksymalnie 7 dniach. Dlaczego warto je wyhodować w
domu, zamiast sięgnąć po te sklepowe? Powodów jest wiele; bedą dużo świeższe, odpowiednio
nasłonecznione, napowietrzone i nie bedą zawierać preparatów antypleśniowych.
Moja propozycja to kiełki brokuła. Wyjątkowo chrupiące, pełne chlorofilu i drogocennych
sulforafanów, mających zdolność balansowania hormonow. Sulforafan nie tylko wspomaga
detoksyfikację estrogenu, ale i blokuje hormon- estradiol, odpowiedzialny za występowanie
dokuczliwych objawów, związanych z zaburzonym metabolizmem estrogenu.
Badania medyczne wykazują również, że sulforafan działa antynowotworowo (szczególnie w
przypadku raka piersi). Ich działanie przeciwnowotworowe jest nawet do 100 razy silniejsze niż
dojrzałego brokuła. Warto wiedzieć, że poprzez podgrzanie kiełków do temperatury 70 st.C
możemy zwiększyć występowanie sulforafanu aż o 3.5 razy. Kiełki z powodzeniem można
podawać jako przekąskę, dodatek do sałatek, kanapek a nawet dań na ciepło. Mogą stanowić
doskonały, naturalny polepszacz smaku. Korzystajmy z tego skoncentrowanego, drogocennego
żródła zdrowia i witalności.
Składniki
- 1 łyżka organicznych nasion brokuła przeznaczonych do kiełkowania
- 1 l słoik z zakrętką z metalową siateczka lub gaza plus gumka stojak do słoika lub miseczka
Przygotowanie
- Słoik dokladnie umyj i wyparz gorącą wodą, aby mieć pewność, że jest idealnie czysty (zapobiegnie to rozwojowi bakterii i pleśni).
- Do słoika wsyp nasiona i zalej do połowy filtrowaną wodą, zakręć słoik nakretką z sitkiem lub gazą z gumką. Odstaw do namoczenia na 12 godzin.
- Następnie przepłucz nasiona w słoiku wodą filtrowaną, dwukrotnie, dokładnie odlej całą wodę i ustaw na stojaku lub w miseczce, zapewniając kąt 45 st. (umożliwi to odpływ pozostałości wody).
- Odstaw w przewiewne miejsce, z dostepem światła, ale nie bezpośredniego nasłonecznienia. Temperatura powinna wynosić od 20 do 22 st. C.
- Co 12 godzin wykonuj czynność dwukrotnego płukania ziaren w słoiku, na końcu dokładnie wylewając całość wody. Po ok 4-5 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
- Po wyciągnieciu ze sloika, przeloz je do miski i zalej woda, tak aby umozliwic wyplyniecie resztkom „skorupek” na wierzch, zbierz je lyzka i wyrzuc, odlej wode.
- Kielki przechowuj w pojemniku, wyłożonym papierowym recznikiem do tygodnia czasu.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.