AJURWEDYJSKIE CURRY – NATURALNY, PROZDROWOTNY WZMACNIACZ SMAKU
Przepis na curry, nie jest mojego autorstwa, otrzymałam go od wspaniałej lekarz neurolog,
praktykującej ajurwedę. Jest to mieszanka przypraw doskonale działających na układ pokarmowy,
wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych, które umożliwiają wchłanianie substancji
odżywczych. Curry łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, korzystnie wpływa na
zwiększenie ilości pożytecznych bakterii jelitowych, pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w
organizmie. Amla (indyjski agrest) dodatkowo obfituje w przeciwutleniacze, usuwające szkodliwe wolne
rodniki, normalizuje poziom cukru we krwi (znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy), reguluje apetyt
oraz poprawia nastrój.
Jego niepowtarzalna wyrazistość idealnie podkreśla smak wielu potraw, a tym mniej intensywnym
daniom po prostu nadaje smaku. Można je dodawać do zup, sosów, mieszanek warzywnych, dań
mięsnych, czy używać go w połączeniu lub zamiast soli. To niezwykłe curry króluje w mojej
kuchni i tworzonych przeze mnie daniach, a moja solniczka jest nim wypełniona po same brzegi.
Curry jest idealnym, naturalnym zamiennikiem wszelkiego rodzaju kostek rosołowych,
bulionowych czy „granulek smaku”. Zamieńmy chemiczne wzmacniacze smaku na dary natury.
Składniki
- 8 łyżeczek zmielonego kminu rzymskiego
- 8 łyżeczek zmielonego kopru włoskiego
- 8 łyżeczek imbiru w proszku
- 8 łyżeczek zmielonych ziaren kolendry
- 4 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki proszku Amla
Przygotowanie
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przechowuj w szczelnym pojemniku.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.