LISTA WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNYCH WĄTRÓBKI NIE MA KOŃCA
Podroby to rodzaj superfood, a na ich czele stoi wątróbka. Co sprawia, że zalicza się ona do tej wyjątkowej kategorii? Jest kopalnią arcyważnych składników mineralnych, w szczególności: miedzi, cynku, selenu i żelaza. Obfituje w witaminę A i to jej najcenniejszą formę czyli retinol oraz witaminy z grupy B i cholinę. Pod względem tych wartości odżywczych żaden produkt roślinny nie jest w stanie konkurować z wątróbka (zwłaszcza wołową, która ma idealny stosunek miedzi do żelaza). Nie ma się zatem czemu dziwić, ze już nasi dalecy przodkowie znali i wykorzystywali jej walory. Dziś wątróbka jest delikatnie zapomniana, czasem nawet traktowana jak jedzenie drugiej kategorii, jaka szkoda! Korzyści z włączenia jej do diety nie mają końca: doskonale wpływa na odporność i kondycję organizmu, wspomaga pracę tarczycy, prawidłowy przebieg procesów energetycznych, polecana dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Nie istnieje bardziej doskonałe panaceum na złe wyniki morfologii, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość miedzi, która odgrywa kluczową rolę w homeostazie żelaza. Nie odmawiajmy ten naturalnej multiwitaminie i delektujmy się pysznym pasztetem z dodatkiem imbiru, który doskonale nas rozgrzeje wraz z nadchodzącą jesienią.
Składniki
- 0.5 kg wątróbki indyczej (z ekologicznej hodowli)
- 1 marchew ,starta na tarce
- 1 cebula ,drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku ,rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 2-3 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- pieprz do smaku
- 3 łyżeczki ghee
- sok z 1 cytryny
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Wątróbkę namocz w soku z 1 cytryny przez 2-3 godz. ( pomoże to usunąć ewentualne toksyny).
- Osuszoną wątróbkę pokroj na drobne kawałki.
- Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulę, marchew, imbir, czosnek, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody.
- Dodaj przyprawy i wątróbkę, smaż ok. 8-10 min.
- Wszystko zblenduj i wierzch polej dodatkową ilością roztopionego ghee.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DROGOCENNEJ WĄTRÓBKI UŻYŁAM: marchewki, czosnku, imbiru, curry, ghee i soli kłodawskiej?
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.