ANTYOKSYDACYJNA MOC WYMIATANIA WOLNYCH RODNIKÓW
Jagody i kiwi…owoce wyjątkowe! Dlaczego warto po nie sięgnąć, na czym polega ich niezwykłość? Zacznę od jagód i ich uroczego pigmentu, barwiącego nasze języki na intensywnie fioletowy kolor. To bogactwo antocyjanów o właściwościach antyzapalnych, sprzyjających zapobieganiu cukrzycy, chorobom układu krwionośnego i wątroby. Jagody to nie tylko bomba antyoksydantowa, ale i potężna dawka witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, rutyny, dzięki czemu ich spożywanie może korzystnie wpływać na wzrok, odporność, opóźnianie procesów starzenia i przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. A jak sie sprawa ma w przypadku owocu kiwi? Kiwi skrywa w sobie potężne ilości wit.C, E, potasu, magnezu oraz błonnika, jaki ma to wpływ na nasz organizm? Wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami, pomaga w obniżaniu "złego" cholesterolu i ciśnienia krwi, co zapobiega miażdżycy. Dbasz o zdrowie, zajadaj te magiczne owoce!
Składniki
- 200 g jagód
- 2-3 kiwi
- 3 łyżki nasion chia
Przygotowanie
- Umyte jagody zmiksuj w blenderze na gladką masę, dodaj 3/4 łyżki nasion chia, wymieszaj i odstaw do lodowki na kilka godzin.
- Obrane owoce kiwi zmiksuj na gladka masę i dodaj pozostałą ilość nasion chia, wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- W salaterce umieść warstwowo puddingi z owoców i podawaj ze świeżymi jagodami.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DROGOCENNYCH OWOCÓW UŻYŁAM NASION CHIA?
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.