ZDROWOTNA MOC ZIÓŁ JEST NIEOCENIONA
Wybór wszelkiego rodzaju sosów czy dipów jest ogromny, jednak czy zawsze tego typu produkty wpisują się w zdrowe jedzenie? Otóż niekoniecznie, często są wypełnione słabej jakości, czasem nawet szkodliwymi tłuszczami, są silnie przetworzone i wręcz nafaszerowane konserwantami. A przecież wykonanie pysznego, świeżego sosu jest dziecinnie łatwe i zajmuje jedynie kilka minut. Pesto z sera feta doskonale współgra z ziemniaczkami, sałatkami czy plackami.
Składniki
- 150 g sera feta
- ½ pęczka kopru , drobno pokrojonego
- 4 łyżki natki pietruszki , drobno pokrojonej
- 2 łyżki szczypioru , drobno pokrojonego
- garść świeżej bazylii , drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
- szczypta oregano
- opcjonalnie 1 papryczka , średniej pikantności, drobno pokrojona
- opcjonalnie 1-2 łyżki mleka kokosowego
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do pożądanej konsystencji, jeśli sos jest zbyt gęsty użyj mleka kokosowego.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: sera feta, pietruszki, czosnku, oregano i bazylii?
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
OREGANO- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzięki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.