KREWETKI DOSKONALE MOGĄ ZASTĄPIĆ MIĘSO
Mięso trawi się długo, a gdyby tak sięgnąć po lekkostrawne krewetki?…pełne łatwo przyswajalnego białka, korzystnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega 3 i antyoksydacyjnej astaksantyny. Wystarczy jedynie zadbać o ich dobrą jakość, świeżość i źródło pochodzenia. Unikajmy krewetek hodowlanych i sięgajmy po te dziko żyjące, które mają dobroczynny wpływ na ukł. krążenia oraz system nerwowy, a także wspomagają pracę mózgu i opóźniają procesy starzenia.
Składniki
- 30 sztuk krewetek (dziko żyjących)
- 2 łyżki ghee
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
- pesto pietruszkowo bazyliowe, do wszystkiego (znajdziesz w przepisach)
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
- Krewetki przypraw solą, pieprzem cayenne i zamarynuj w niewielkiej ilości pesto pietruszkowo bazyliowego, odstaw na przynajmniej 30 min.
- Na rogrzanym ghee podsmaż krewetki po kilku minut z każdej strony.
- Po zdjęciu z ognia podawaj z resztą pozostałego pesto.
Dodatkowe informacje
O WALORACH ZDROWOTNYCH POWYŻSZEGO DANIA PRZECZYTAJ W PRZEPISIE NA PESTO PIETRUSZKOWO BAZYLIOWE.
Krewetki doskonale nadają się do podania w towarzystwie ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa bądź też jako samodzielny posiłek.