Go Back Email Link

KREWETKI DOSKONALE MOGĄ ZASTĄPIĆ MIĘSO

Mięso trawi się długo, a gdyby tak sięgnąć po lekkostrawne krewetki?...pełne łatwo przyswajalnego białka, korzystnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega 3 i antyoksydacyjnej astaksantyny. Wystarczy jedynie zadbać o ich dobrą jakość, świeżość i źródło pochodzenia. Unikajmy krewetek hodowlanych i sięgajmy po te dziko żyjące, które mają dobroczynny wpływ na ukł. krążenia oraz system nerwowy, a także wspomagają pracę mózgu i opóźniają procesy starzenia.

Składniki

  • 30 sztuk krewetek (dziko żyjących)
  • 2 łyżki ghee
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pesto pietruszkowo bazyliowe, do wszystkiego (znajdziesz w przepisach)
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie

  • Krewetki przypraw solą, pieprzem cayenne i zamarynuj w niewielkiej ilości pesto pietruszkowo bazyliowego, odstaw na przynajmniej 30 min.
  • Na rogrzanym ghee podsmaż krewetki po kilku minut z każdej strony.
  • Po zdjęciu z ognia podawaj z resztą pozostałego pesto.

Dodatkowe informacje

O WALORACH ZDROWOTNYCH POWYŻSZEGO DANIA PRZECZYTAJ W PRZEPISIE NA PESTO PIETRUSZKOWO BAZYLIOWE.
Krewetki doskonale nadają się do podania w towarzystwie ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa bądź też jako samodzielny posiłek.