WYBIERZMY SIĘ W KULINARNĄ PODRÓŻ DO UROKLIWEJ FRANCJI
Jestem wielką miłośniczką uniwersalnych past, które stwarzają cały wachlarz możliwości. Dzisiejsza pasta doskonale się w taki rodzaj wpisuje, idealna do pieczywa, makaronów, jako farsz do warzyw czy mięs a nawet dodatek do sałatek czy zup. Jej korzenie sięgają krajów, gdzie uprawia się oliwki i jest narodowym przysmakiem Prowansji, gdzie występuje pod nazwą tapenada. Jej klasyczna wersja składa się z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Moja jest wzbogacona o wyrazisty smak anchois, świeżość pietruszki i cytryny, chrupkość orzeszków piniowych i aromatyczność świeżej bazylii i czosnku. Połączenie niebiańsko pyszne, ale i wyjątkowe korzystne dla zdrowia. Obfituje w korzystne tłuszcze, które dbają o układ krwionośny, obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie silnie antyzapalne i przeciwdziałają chorobom serca, a nawet nowotworom.
Składniki
- 20 oliwek ,zielonych, czarnych bądź mieszanych
- 4 fileciki anchois
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki natki pieruszki
- 2 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
- sok z 1 małej cytryny
- 1 łyżeczka ghee
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Na rozgrzanym ghee delikatnie podpraż orzeszki pinii.
- Resztę składników umieść w blenderze, dodaj orzeszki.
- Zmiksuj wszystko do konsystencji pasty, tak aby orzeszki były delikatnie wyczuwalne.
- Dopraw solą i w razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: oliwek, anchois, kaparów, bazylii, pietruszki, orzeszków, czosnku, ghee, soku z cytryny, oliwy z oliwek i soli kłodawskiej?
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
ANCHOIS- obfitują w witaminy z grupy B, wspomające metabolizm i detoksyfikację, kwasy Omega 3 łagodzące stany zapalne oraz fosfor, wapń i magnez niezbędny dla zdrowia kości.
KAPARY- są źródłem witaminy K korzystnie wpływającej na zdrowie kości oraz żelaza zapobiegającego niedokrwistości. Obfitują w przeciwutleniacze, które mają zdolność przeciwdziałania chorobom sercowo-naczyniowym oraz nowotworom.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OLIWA Z OLIWEK- zawiera witaminy A, E, D i K, działa przeciwzakrzepowo, wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz kostny. Jest bogata w kwas oleinowy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz związki fenolowe skuteczne w likwidowaniu wolnych rodników i komórek nowotworowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).