Sałatka z fasolki i szparagów, zasmakuje każdemu

WYJĄTKOWE CECHY

Asparagina ze szparagów wspomaga pracę nerek a glutation wzmacnia odporność i detoksyfikuje.

SAŁATKA PEŁNA ZDROWIA- POŁĄCZENIE PROSTE A SMAK WYSUBLIMOWANY.

Nie macie pomysłu na niespotykaną i niepowtarzalną w smaku sałatkę? Poniższa kombinacja z pewnością Was nie rozczaruje. Dostarczy białka, dobrych tłuszczy, błonnika i wielu cennych wartości odżywczych a przy tym będzie niezapomnianym doznaniem kulinarnym. Delikatna chrupkość fasolki i szparagów doskonale współgrają z maślanym smakiem ghee i orzechową nutą sezamu, a wszystko to podkreślone subtelną pikanterią papryczki i orzeźwiajającym, kwaskowatym sokiem z cytryny. Chrupmy warzywa na zdrowie.

Składniki

  • 1 pęczek szparagów, pokrojonych na części
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 papryczka, łagodna lub delikatnie ostra, drobno pokrojona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki ghee
  • ¼ cebuli czerwonej, pokrojonej w pióra
  • sól kłodawska lub himalajska

Przygotowanie

  • Na wrzącą, osoloną wodę wrzuć szparagi, gotuj 2 min.
  • Wyciągnij z wody i przelej zimną wodą, aby zachować kolor i chrupkość.
  • Do pozostałej wody wrzuć fasolkę i ugotuj do miękkości, po ugotowaniu również przelej zimną wodą.
  • Na suchej patelni delikatnie podpraż sezam, ciągle mieszając, przełóż na talerz.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż paprykę i cebulę, ok. 1-2 min.
  • Odstaw z ognia, dodaj fasolkę, szparagi, pietruszkę, sezam, sok z cytryny, dopraw solą i wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: szparagi, fasolkę, sezam, sok z cytryny, ghee, pietruszkę i sól kłodawską?
SZPARAGI- są źródłem witaminy K, A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu i fosforu.Kwas foliowy dba o zdrowie płodu u kobiet w ciąży, a potas wspomaga obniżanie ciśnienia. Dzięki antyoksydantom unieszkodliwiają wolne rodniki, a dzięki błonnikowi usprawniają pracę jelit. Szparagi korzystnie działają na układ krwionośny, moczowy i odpornościowy. Dbają o piękną skórę, włosy i kości. Detoksyfikują wątrobę i znajdują zastosowanie w leczeniu artretyzmu.
FASOLKA SZPARAGOWA- jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Zawiera spore ilości manganu, który wspomaga metabolizm i posiada właściwości antyoksydacyjne. Poza tym takie minerały jak; potas, fosfor, wapń i magnez. Obfituje w drogocenny dla zdrowia błonnik. Doskonale wspomaga pracę układu trawiennego, zapobiega chorobom krążenia, miażdżycy, zawałom serca oraz obniża ciśnienie krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny, nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi i często znajduje się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Ma również pozytywny wpływ na pracę systemu nerwowego i łagodzi dolegliwości związane z menopauzą. Ze względu na to, że należy do grupy roślin strączkowych, które bywają ciężkostrawne czasami jest wykluczana z diety. Zupełnie niepotrzebnie, wystarczy jedynie zadbać o jej odpowiednie przyrządzenie. Kluczowym czynnikiem ułatwiającym jej strawienie, jest czas gotowania, nie jest wskazane zbyt długie gotowanie (powinna być ugotowana do miękkości, ale nie przegotowana, tak, aby strączki były nadal jędrne).
SEZAM- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close