JAGNIĘCINA NA FASOLCE I SZPARAGACH O INTENSYWNIE ZIOŁOWYM AROMACIE
Wielką miłośniczką dań mięsnych nie jestem, nie oznacza to jednak, że nie jadam mięsa. Smak jagnięciny odpowiada mi ze względu na wyjątkową delikatność, miękkość, soczystość i lekkostrawność, w przeciwieństwie do baraniny, nie jest zbyt ostry. Dodatkową zaletą jest jej wysoka wartość odżywcza, jest jednym z najzdrowszych gatunków mięs. Obfituje w witaminy z grupy B, zwł. wit. B12, żelazo, cynk, selen oraz kwasy omega 3. Polecana jest w diecie antynowotworowej, dla dzieci, osób zmagających się z anemią oraz sportowców, którym zależy na wspomaganiu wytrzymałości i przyrostu masy mięśniowej (zawiera kreatynę). Zawartość takich antyoksydantów jak: tauryna i glutation korzystnie działają na pracę serca, mięśni oraz doskonale chronią komórki przed uszkodzeniami. Warto ją jadać w okresie pomiędzy październikiem a marcem, wówczas jest na nią sezon. W kwestii przypraw, jagnięcina lubi wyrazistość; czosnek, imbir, rozmaryn, tymianek, dlatego takie właśnie składniki stały się podstawą mojej marynaty. Samo mięso ma w sobie tak niepowtarzalną głebię smaku, że nie wymaga bogatej oprawy. Dodatek takich warzyw jak fasolka szparagowa oraz szparagi z chrupiącymi ziarnami słonecznika nasyciły danie dodatkowymi witaminami, minerałami i drogocennym dla zdrowia błonnikiem. Korzystajmy z niesamowitych walorów tego mięsa i jedzmy najlepiej rodzimą, podhalańską jagnięcinę na zdrowie.
Składniki
- 6 żeberek jagnięcych
- 200 g szparagów
- 200 g fasolki szparagowej
- 1-2 łyżki ziaren słonecznika bez dodatku oleju
- 4 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Mięso dokładnie natrzyj wszystkimi przyprawami i odstaw na kilka godzin, najlepiej całą noc do lodówki.
- Na suchej patelni delikatnie (Ok. 3 min) podpraż ziarna słonecznika, ciagle mieszając, aby zapobiec przypaleniu, na koniec dodaj niewielką ilość soli.
- Do wrzącej, osolonej wody wrzuć szparagi i gotuj 2 min, po czym wyciągnij i przelej zimną woda, aby zapobiec utracie koloru.
- W tej samej wodzie ugotuj fasolkę, do miękkości.
- Pół. godz. przed smażeniem wyciągnij mięso z lodówki.
- Na rozgrzanym maśle klarowanym usmaż żeberka, do miękkości (ok. 15-20min, w zależności od grubości).
- Podawaj z chrzanem, fasolką i szparagami oprószonymi słonecznikiem.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: szparagów, fasolki, słonecznika, czosnku, masła klarowanego, chrzanu, imbiru, rozmarynu, tymianku, pieprzu cayenne i soli kłodawskiej?
SZPARAGI- źródło witaminy K, A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu i fosforu.Kwas foliowy dba o zdrowie płodu u kobiet w ciaży, a potas wspomaga obniżanie cisnienia. Dzięki antyoksydantom zostają unieszkodliwiane wolne rodniki, a dzięki błonnikowi usprawniają pracę jelit.
FASOLKA SZPARAGOWA- jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Zawiera spore ilości manganu, który wspomaga metabolizm i posiada właściwości antyoksydacyjne. Poza tym takie minerały jak; potas, fosfor, wapń i magnez. Obfituje w drogocenny dla zdrowia błonnik. Doskonale wspomaga pracę układu trawiennego, zapobiega chorobom krążenia, miażdżycy, zawałom serca oraz obniża ciśnienie krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny, nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi i często znajduje się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Ma również pozytywny wpływ na pracę systemu nerwowego i łagodzi dolegliwości związane z menopauzą. Ze względu na to, że należy do grupy roślin strączkowych, które bywają ciężkostrawne czasami jest wykluczana z diety. Zupełnie niepotrzebnie, wystarczy jedynie zadbać o jej odpowiednie przyrządzenie. Kluczowym czynnikiem ułatwiającym jej strawienie, jest czas gotowania, nie jest wskazane zbyt długie gotowanie (powinna być ugotowana do miękkości, ale nie przegotowana, tak, aby strączki były nadal jędrne).
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CHRZAN- świetnie łączy się ze smakiem mięsa, obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Jest naturalnym antybiotykiem o działaniu antywirusowym i przeciwbakteryjnym (wykazuje działanie w kierunku: helicobacter pylori, salmonella, e. coli). Zawiera glukozynolany i izotiocyjaniany, będące bioaktywnymi związkami o leczniczym wlasciwosciach. Substancje te zapobiegają infekcjom i wzrostowi komórek nowotworowych (w szczególności żołądka, jelit i płuc). Chrzan doskonale oczyszcza drogi oddechowe i znajduje zastosowanie przy problemach z zatokami.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.