TALERZEM W PODRÓŻ NA MALOWNICZĄ KUBĘ
Zapraszam w kulinarną podróż, tym razem w rejony odległej, malowniczej Kuby. To taka wyspa nie z tego świata. Pełna kontrastów, fascynuje egzotyką na pograniczu dzikości i daje wrażenie oderwania się od rzeczywistości. A jaka jest jej kuchnia? Prosta, ale zarazem pełna smaku. Mieszkańcy Kuby posiadają wyjątkowa zdolność wyczarowywania zachwycających dań z niczego. Najczęściej używanymi przyprawami są: kmin, czosnek, oregano, liście laurowe, cebula. Do ulubionych dodatków należą: chorizo i szynka. W skład wielu posiłków wchodzą też owoce tropikalne, ze względu na ich łatwą dostępność. Narodową potrawą jest ryż z fasola. A jednym z najpopularniejszych dań mięsnych jest „ropa vieja”, rozdrobniona wołowina w sosie pomidorowym z warzywami, gotowana bardzo długo, na wolnym ogniu. Potrawa niezwykle aromatyczna, której magia tkwi w jej prostocie. Najczęściej Podaje się ją z ryżem, smażonym maniokiem czy bananami. W każdym wydaniu smakuje wybornie. Wybierz się talerzem w tą ekscytująca podróż i doświadcz niezwykłych smaków rajskiej Kuby.
Składniki
- 1.5-2 kg mięsa wołowego najlepiej pieczeniowego
- 1 korzeń pietruszki pokrojony w półtalarki
- 2 marchewki duże pokrojone w półtalarki
- 4 łodygi selera pokrojonego w półksiężyce
- 1/2 papryki zielonej pokrojonej w paski
- 1/2 papryki pomarańczowej pokrojonej w paski
- 2,3 papryczki o średniej ostrości drobno pokrojone
- 500 g pomidorów ze słoika lub puszki
- 1 cebula czerwona pokrojona w pióra
- 7 ząbków czosnku rozdrobnionego i odstawionego na 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka kminu
- 2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczka tymianku
- 3 liście laurowe
- szczypta pieprzu cayenne
- pół pęczka kolendry lub zielonej pietruszki drobno pokrojonej
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż z obu stron mięso (w całości).
- Przełóż do garnka (najlepiej wolnowaru), dodaj resztę składników (oprócz kolendry) i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 godzin lub ewentualnie na dużym ogniu około 3-4 godzin.
- Podawaj z dodatkiem kolendry lub zielonej pietruszki.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: warzyw prebiotycznych (pietruszki, marchewki), selera, papryki, ostrych papryczek, pomidorów, czosnku, masła klarowanego, kminu, oregano, tymianku, liści laurowych, zielonej pietruszki i soli kłodawskiej?
WARZYWA PREBIOTYCZNE (takie jak: pietruszka, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm. Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflorę.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.