KURCZAK INACZEJ – SOCZYSTA ROLADA, WYPEŁNIONA AROMATYCZNYM FARSZEM Z BROKUŁÓW, FETY I CZOSNKU
Drób jest mięsem bardzo popularnym. Obfituje w latwo przyswajalne białko, jest lekkostrawny i łagodny
dla układu pokarmowego. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz takie minerały jak: wapń, fosfor,
potas, magnez. Aby mięso było odżywcze musi jednak spełnić kilka warunków. Przede wszystkim
powinno pochodzić z ekologicznych gospodarstw, gdzie zwierzęta są hodowane w godnych
warunkach, mają swobodny dostęp do natury, trawy. Powinny być karmione dobrej jakości
pokarmem, niezmodyfikowanym genetycznie, bez dodatków antybiotyków i hormonów. I wlaśnie z
takiego mięsa powstało moje dzisiejsze danie. Nieco odmienne od tradycyjnych kotletów z
kurczaka, w nowej, zaskakującej odsłonie, jako nadziewany „zawijaniec”. Wnętrze rolady skrywa w
sobie wyjątkową głębię smaku. Połączenie podsmażonych na maśle brokułów, czosnku, fety,
zapewnia soczystośc i przyprawia o aromatyczny zawrót głowy, a dodatek chilli nadaje lekkiej
pikanterii. Wyrazistość szynki parmeńskiej doskonale uzupełnia się z delikatnością mięsa. Co
powiecie na zwykłe piersi z kurczaka w niezwykłym wydaniu?
Składniki
- 3 piersi z kurczaka rozbite dość cienko
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szynki
- 1 główka brokuł pokrojonych na małe różyczki
- 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 5-6 łyżek sera feta lekko rozdrobnionego
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Brokuły wrzuć na gorąca, osoloną wodę i gotuj 1-2 min.
- Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż czosnek, płatki chilli, odstaw z ognia. Dodaj brokuły, ser feta, wymieszaj.
- Piersi z kurczaka przypraw solą, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym, dokładnie natrzyj.
- Niewielką prostokątna formę wysmaruj tłuszczem i ułoż 2 piersi tworząc spód rolady (tak jak na zdjęciu), ułoż kilka plastrów szynki parmeńskiej, w ten sam sposób.
- Następnie wyłóż brokuły i na wierzch trzecią pierś z kurczaka.
- W celu lepszego utrzymania formy rolady, możesz użyć wykałaczek, łącząc ze sobą górna pierś z pozostałymi, ale nie jest to konieczne.
- Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 10 min. w temp. 215st. C, a następnie do miękkości mięsa, w temp. 180st.c ok. 25-30 min.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: brokułów, sera feta, czosnku, masła klarowanego, pieprzu cayenne i soli kłodawskiej?
BROKUŁY – są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym.
SER FETA – w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie
występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc. MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które
znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju
rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C. PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy. SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc. MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które
znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju
rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C. PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy. SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.