CZEKOLADA W POŁĄCZENIU Z MANGO – DUET IDEALNY!
Hmmm…czekolada…któż jej nie kocha. Jest ogólnoświatowym przysmakiem. Niestety większość masowo produkowanych czekolad jest wypełnionych: rafinowanym cukrem, niezdrowym tłuszczem i konserwantami. A przecież prawdziwe kakao jest jednym z najzdrowszych rodzajów superzywnosci na całej planecie. Zawiera 5 razy więcej antyoksydantów niż jagody, 10 razy więcej niż szpinak i około 15 razy więcej niż brokuły! Jednak samo kakao jest gorzkie w smaku. Jak więc je osłodzić nie dodając sztucznego cukru ani słodzików?..sięgnąć po odpowiednie owoce. Wybrałam do tego awokado, kiwi, gruszkę, mango i granat. Dzieki temu zwiększyłam antyoksydacyjną moc, zawartość witamin, minerałów, kwasów omega 3 i drogocennego dla jelit błonnika. Tak oto powstał w pełni naturalny, pyszny, słodki deser bez szkodliwych dodatków.
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzała gruszka
- 2 dojrzałe kiwi
- granat
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie
- Wszystkie owoce obrać ze skórki (oprócz granatu).
- Mango i połowę gruszki zmiksować na gładką masę, odstawić.
- Następnie zmiksować awokado, drugą połowę gruszki, kiwi i kakao.
- Z powstałych mas utworzyć 2 warstwy deseru.
- Udekorować owocami granatu. Można też obie masy połączyć ze sobą i wówczas powstanie jednokolorowy deser czekoladowy.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: awokado, mango, gruszkę, kiwi, kakao oraz granat?
AWOKADO – jest źródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
MANGO – obfituje w witaminy A i C , kluczowe dla odporności, kondycji skóry i zdrowia oczu. Zawiera takie minerały jak: potas, miedź i żelazo. Ze względu na dużą ilość błonnika doskonale wpływa na pracę systemu trawiennego, zapobiega zaparciom i wspomaga perystaltykę jelit. Charakterystyczne włókna tego owocu mają zdolność absorbowania wody w jelicie i gromadzenia odpadów. Obecny w mango związek roślinny, mangiferyna (nazywana „super przeciwutleniaczem”), ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.
GRUSZKA – jest źródłem witaminy C, K oraz miedzi i potasu. Zawartość błonnika wspomaga pracę jelit i odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Obecność luteiny i zeaksantyny odgrywa istotną rolę w zdrowiu oczu.
KIWI – zawiera spore ilości witaminy C i antyoksydantów, dzięki czemu znajduje zastosowanie przy leczeniu astmy i wspomaganiu systemu odpornościowego. Ze względu na obecny błonnik znakomicie wpływa na procesy trawienne. Jest źródłem zeaksantyny i luteiny istotnych dla zdrowia oczu.
KAKAO – jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy (ma ich 15- krotnie więcej niż jagody i 30- krotnie więcej niż zielona herbata), dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
GRANAT – owoc niezwykle doceniany przez medycynę chińską. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, szczególnie polifenoli, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne i procesy starzenia. Spora ilość witaminy C doskonale wspomaga układ odpornościowy. Granat usprawnia pamięć, koncentrację i trawienie. Dzięki fitohormonom łagodzi objawy menopauzy i syndromu przedmenstruacyjnego.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.