Zdrowe ciasto czekoladowe

WYJĄTKOWE CECHY

zdrowa porcja słodyczy i wyjątkowego smaku!

CIASTO CZEKOLADOWE – ZDROWE, WILGOTNE, BEZ CUKRU I MĄKI

Czekolada….któż jej nie lubi?…lubi, to w przypadku czekolady stanowczo za mało…my ja wręcz kochamy! Dlaczego jej smak jest tak urzekający i wciągający?…jego magia tkwi w aksamitnej konsystencji, ona wprost rozpływa się w ustach, jest jak kremowy eliksir szczescia. I nie ma znaczenia czy jest w płynie, czy w formie lodów czy też jest składnikiem ciast lub innych deserów. Pod każdą postacią smakuje wybornie. Jednak najbardziej wyjątkowe w czekoladzie jest to, że nie tylko świetnie działa na nasz nastrój, ale i zdrowie. Zawarte w niej dobroczynne składniki obniżają ciśnienie krwi, poprawiają jej przepływ w naczyniach oraz wspomagają pamieć i koncentrację. Aby jednak jej zdrowotna moc była zachowana, nie możemy się nią objadać bez opamiętania. Należy też zwrócić uwagę na cukier, mleko, tłuszcze i inne niepożądane dodatki, jakie może w sobie skrywać. W moim cieście prym wiedzie prawdziwe, gorzkie kakao, ziarna wyjątkowe, ilością antyoksydantów, przewyższające jagody (piętnastokrotnie) i zielona herbatę (trzydziestokrotnie), o wielu właściwościach wydłużających życie. Słodyczy nadaje mu niewielka ilość syropu klonowego oraz jabłka, które dodatkowo odpowiadają za soczystą, wilgotną strukturę ciasta. Takie połączenie to istna czekoladowa uczta. Zamień niezdrową, wypełnioną rafinowanym cukrem tabliczkę czekolady na czekoladową kostkę zdrowej rozkoszy.

Składniki

  • 300 g jabłek obranych, rozdrobnionych
  • 100 g masła migdałowego
  • 60 g syropu klonowego lub daktylowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • opcjonalnie garść ulubionych rozdrobnionych orzechów

Przygotowanie

  • Jabłka umieść w garnku i gotuj kilka minut, do miękkości, na koniec wymieszaj z cynamonem.
  • Dodaj resztę składników, w razie potrzeby użyj więcej syropu klonowego (dla mnie jest to ilość odpowiednia) i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej powstałą masę.
  • Piecz w temp. 180st.C przez ok. 30 min.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: jabłek, kakao, masła migdałowego, syropu klonowego i cynamonu?
JABŁKO – jest cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin C, B, E i beta karotenu. Obfituje w polifenole, które mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia i zapobiegać chorobom serca. Zawiera kwercetynę, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pektyny, które regulują pracę jelit, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
KAKAO – jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z najwiekszych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy, dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
MASŁO MIGDAŁOWE – jest dobrym źródłem witaminy E, B2 oraz miedzi, fosforu, manganu i magnezu. Obfituje w drogocenne antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Korzystnie wpływa na obniżanie ciśnienia, cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
SYROP KLONOWY – w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.
 
CYNAMON – posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close