BAKŁAŻAN Z NIESPODZIANKĄ – ZDROWA, NISKOKALORYCZNA PRZEKĄSKA
Brakuje Wam pomysłu na warzywny posiłek, macie ochotę na coś nietypowego?
Bakłażan zaskakuje, powszechnie kojarzony z warzywem, a w rzeczywistości jest owocem, z
grupy jagód. Urzeka niepowtarzalnym kształtem i niespotykanym głęboko fioletowym kolorem.
Swoją intensywną barwę zawdzięcza flawonoidom- antycyjanom oraz rzadko występującemu
przeciwutleniaczowi- nasuninie, które redukują ilość wolnych rodników, zapobiegają procesom
starzenia i wykazują działanie antynowotworowe. Obfituje w fitoskladniki, korzystnie wpływające na
krążenie i zdrowie serca. Wysoka zawartość błonnika (bakłażan wyprzedza pod tym wzgledem
nawet jabłka) doskonale reguluje trawienie oraz stumuluje procesy oczyszczania. Jego
właściwości odtruwające wspierają pracę wątroby i nerek (polecany po kuracjach
antybiotykowych). Wspomaga przyswajanie witaminy C. Mało wyrazisty smak doskonale
uwydatniają: czosnek, bazylia, tymianek, i oregano. Idealnie współgra z pomidorem, papryką i
cukinią. U mnie tym razem w towarzystwie delikatnych warzyw z nutą ostrej cierpkości
pochodzącej od oliwek. Wszystko podkreślone charakterystyczną słonością sera feta. Całość
zanurzona w cukiniowo-imbirowym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i słonecznika.
Prawdziwa uczta dla miłośników warzyw i zdrowia.
Składniki
- 1 mały bakłażan przekrojony wzdłuż w kilku miejscach, tak aby uformować „kieszonki” (nie przecinamy go do końca) posypany solą i odstawiony na 15min. (w celu usunięcia goryczy)
- ½ cukinii pokrojonej na grubsze paski (wzdłuż)
- 1 pomidor pokrojony na plastry
- kilka grzybków shitakee lub pieczarek pokrojonych w paski
- ¼ papryki czerwonej pokrojonej w paski
- ¼ papryki żółtej pokrojonej w paski
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki sera feta
- ¼ łyżeczki bazylii suszonej
- ¼ łyżeczki oregano
- sól kłodawska do smaku
Przygotowanie
- Bakłażana opłucz z soli i dokladnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Leko osol, przypraw bazylią suszoną i oregano.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. w temp. 215 st.C.
- Wyciągnij z piekarnika i w jego kieszonkach umieść cukinię, pomidora, paprykę i grzybki.
- Posyp serem feta i zapiekaj kolejne 15 min. w tej samej temp. Po wyciągnieciu z pieca, w kieszonkach umieść świeże listki bazylii. Podawaj wraz z pesto cukiniowym (przepis tutaj….)
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ BAKŁAŻANA UŻYŁAM: cukinii, grzybków, papryki, sera feta, bazylii, oregano i soli kłodawskiej?
CUKINIA – jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE – działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta
glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji.
Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
PAPRYKA – jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w
antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie
korzystnie wpływa na wzrok.
SER FETA – w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemujest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówkiani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
CUKINIA – jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE – działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta
glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji.
Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
PAPRYKA – jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w
antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie
korzystnie wpływa na wzrok.
SER FETA – w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemujest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówkiani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.