Go Back Email Link

BAKŁAŻAN Z NIESPODZIANKĄ - ZDROWA, NISKOKALORYCZNA PRZEKĄSKA

Brakuje Wam pomysłu na warzywny posiłek, macie ochotę na coś nietypowego? Bakłażan zaskakuje, powszechnie kojarzony z warzywem, a w rzeczywistości jest owocem, z grupy jagód. Urzeka niepowtarzalnym kształtem i niespotykanym głęboko fioletowym kolorem. Swoją intensywną barwę zawdzięcza flawonoidom- antycyjanom oraz rzadko występującemu przeciwutleniaczowi- nasuninie, które redukują ilość wolnych rodników, zapobiegają procesom starzenia i wykazują działanie antynowotworowe. Obfituje w fitoskladniki, korzystnie wpływające na krążenie i zdrowie serca. Wysoka zawartość błonnika (bakłażan wyprzedza pod tym wzgledem nawet jabłka) doskonale reguluje trawienie oraz stumuluje procesy oczyszczania. Jego właściwości odtruwające wspierają pracę wątroby i nerek (polecany po kuracjach antybiotykowych). Wspomaga przyswajanie witaminy C. Mało wyrazisty smak doskonale uwydatniają: czosnek, bazylia, tymianek, i oregano. Idealnie współgra z pomidorem, papryką i cukinią. U mnie tym razem w towarzystwie delikatnych warzyw z nutą ostrej cierpkości pochodzącej od oliwek. Wszystko podkreślone charakterystyczną słonością sera feta. Całość zanurzona w cukiniowo-imbirowym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i słonecznika. Prawdziwa uczta dla miłośników warzyw i zdrowia.

Składniki

  • 1 mały bakłażan przekrojony wzdłuż w kilku miejscach, tak aby uformować „kieszonki” (nie przecinamy go do końca) posypany solą i odstawiony na 15min. (w celu usunięcia goryczy)
  • ½ cukinii pokrojonej na grubsze paski (wzdłuż)
  • 1 pomidor pokrojony na plastry
  • kilka grzybków shitakee lub pieczarek pokrojonych w paski
  • ¼ papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • ¼ papryki żółtej pokrojonej w paski
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki sera feta
  • ¼ łyżeczki bazylii suszonej
  • ¼ łyżeczki oregano
  • sól kłodawska do smaku

Przygotowanie

  • Bakłażana opłucz z soli i dokladnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Leko osol, przypraw bazylią suszoną i oregano.
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. w temp. 215 st.C.
  • Wyciągnij z piekarnika i w jego kieszonkach umieść cukinię, pomidora, paprykę i grzybki.
  • Posyp serem feta i zapiekaj kolejne 15 min. w tej samej temp. Po wyciągnieciu z pieca, w kieszonkach umieść świeże listki bazylii. Podawaj wraz z pesto cukiniowym (przepis tutaj….)

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ BAKŁAŻANA UŻYŁAM: cukinii, grzybków, papryki, sera feta, bazylii, oregano i soli kłodawskiej?
CUKINIA - jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE - działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta
glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji.
Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
PAPRYKA - jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w
antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie
korzystnie wpływa na wzrok.
SER FETA - w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemujest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówkiani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).