Kakao to rodzaj superfood. Jest najbogatszym źródłem magnezu na świecie, dzięki czemu doskonale zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera więcej żelaza niż porównywalna porcja steka wołowego a ponadto jest skarbnicą takich minerałów jak: cynk, chrom, potas i wapń. Powszechnie wiadomo, że kakao poprawia nastrój, nie bez powodu, jedynie w kakao możemy znaleźć anandamid, magiczny związek odpowiedzialny za uczucie euforii. Kakao to cenne źródło antocyjanów, które unieszkodliwiają wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia.Chcesz poczuć się szczęśliwszy, zredukować poziom stresu, zatroszczyć się o ochronę serca i zapewnić sobie młodość? Zamiast sięgnąć po czekoladę, która w procesie produkcji traci ok. 60% antyutleniaczy, korzystaj z pełnego potencjału surowego kakao.
Składniki
1szklanka mleka kokosowego
1/4szklanki nasion chia
1-2łyżki surowego kakao
2dojrzałe banany,pokrojone na cząstki
1/4łyżeczki cynamonu
maliny, jagodydo dekoracji
opcjonalnie1-2 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie
W blenderze umieść banany i mleko, zmiksuj na gładką masę.
Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj do konsystencji puddingu.
Podawaj z malinami i jagodami.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO OPRÓCZ DROGOCENNEGO KAKAO UŻYŁAM: nasion chia, malin, mleka kokosowego, cynamonu i bananów?NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.MALINY- są dobrym źródłem witaminy C, K oraz manganu. Poza witaminą C zawierają także takie antyoksydanty jak: kwercetyna i kwas elagowy, dzięki czemu unieszkodliwiają wolne rodniki. Obfitują w błonnik i maja niski indeks glikemiczny, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działają przeciwzapalnie i mogą korzystnie wpływać na dolegliwości związane z artretyzmem.MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystne dla zdrowia błonnik, również pektyny.