Por, proste warzywo z którego wykreować można wiele smaków. Często używane jako dodatek, a niedoceniane jako główny bohater dań. Por, bedący krewniakiem cebuli i czosnku, ma podobne do nich prozdrowotne właściwości. Zawiera allicynę (o działaniu bakteriobójczym i kardioprotekcyjnym), witaminy A, B, C, wapń, fosfor, potas oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Por świetnie się sprawdza w zupie. Krem z niego powstały jest wyjątkowo delikatny, wręcz „aksamitny”, ale zarazem wysublimowany w smaku. Daje wiele możliwości, jeśli chodzi o wykończenie, można go podawać z płatkami chilli, tymiankiem, szczypiorkiem, natką pietruszki czy podsmażonym bekonem. Danie dziecinnie łatwe w przygotowaniu.
Składniki
350gpora głównie biała częśćdrobno pokrojonego
250gziemniaków pokrojonych w kostkę
600gwody
opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowegoosobny przepis tutaj
¾szklanki mleka kokosowego
1-2łyżki masła klarowanego
szczypta gałki muszkatołowej
2łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
pieprz do smaku
sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż por (około 10 min.)
Dodaj ziemniaki, wodę, koncentrat kolagenowy i gotuj do miękkości, około 20-25 min.
Dodaj mleko, zblenduj na gładką masę.
Podawaj z natką pietruszki lub podsmażonym bekonem.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pora, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego, pietruszki, gałki muszkatołowej i soli kłodawskiej?POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.GAŁKA MUSZKATOŁOWA- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera witaminę A, C, dzięki czemu unieszkodliwia wolne rodniki. Bogata w błonnik usprawniający pracę jelit. Może korzystnie wpływać na serce i obniżać poziom cukru we krwi.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).